SPORTISTA TOMISLAV CVITANUŠIĆ PREDVODIO EKIPU IZ BiH

Bh. planinari na krovu Afrike: 'Zastava moje države u mojim rukama na vrhu Kilimandžara, moj mali san!'

Sport04.02.23, 21:10h

Bh. planinari na krovu Afrike: 'Zastava moje države u mojim rukama na vrhu Kilimandžara, moj mali san!'
Pripreme su trajale mjesecima prije i vrijedilo je. Zastava moje države u mojim rukama na vrhu Kilimandžara je bio moj mali san. Kroz šest dana upoznao sam prijatelja Davida, bez kojeg možda i ne bi bilo tako sigurno prolaziti kroz avanturu. Bilo je vremena i kada nestaje dah i onda shvatite šta vam je i ko vam je važan u životu - opisao je svoje iskustvo Nihad fejzić, jedan od članova bh. ekipe

 


Bh. sportista Tomislav Cvitanušić se u četvrtak, sa grupom planinara iz BiH koja je bila pojačana sa jednim Makedoncem, u 8:26 sati po lokalnom vremenu popeo na Uhuru Peak, najviši vrh planine Kilimandžaro, krova Afrike.


- Sam uspon je trajao šest dana, a svih 14 učesnika avanture su uspjeli izaći na vrh, unatoč statistici izlaznosti rutom Marangu koja i nije išla u prilog ovako velikoj grupi. Naime, Marangu ruta ima najmanju izlaznost na vrh radi kratkog vremena aklimatizacije, te iznosi do 65 posto uspješnosti, što ovaj uspjeh čini još većim - naveo je Cvitanušić na Facebooku.


Svoje iskustvo opisao je još jedan učesnik ovog alpinističkog poduhvata, direktor Centra za interdisciplinarne studije UNSA Nihad Fejzić.


- Sad znam, 2. februar 2023. godine ostaće jedan od važnih dana u mom životu. Priznajem da sam iznenadio sebe. I još uvijek sam pod dojmom snažnog osjećaja koji nosim s krova Afrike. Na ovaj kontinent vraćam se često, ali ovaj put je bilo drugačije. Lično iskušenje da harmoniziram um i tijelo i savladam neopisive prepreke koje vas dovedu na visinu od 5895 m/nv i vrh Uhuru Peak.


Lično, ovu avanturu doživio sam hemingvejski, i taj ritam "Snjegova Kilomandžara" kroz 6 dana puta ka cilju dovodilo me je i do straha; od visinske bolesti, hladnoće, težine uspona, ali i do najveće sreće jer spoznaja da vas želja i volja još uvijek čuvaju... Osjećao sam energiju koju mi je slala moja 13-godisnja kćerka Majda i to mi je bio vjetar u leđa.


Pripreme su trajale mjesecima prije i vrijedilo je. Zastava moje države u mojim rukama na vrhu Kilimandžara je bio moj mali san. Kroz šest dana upoznao sam prijatelja Davida, bez kojeg možda i ne bi bilo tako sigurno prolaziti kroz avanturu. Bilo je vremena i kada nestaje dah i onda shvatite šta vam je i ko vam je važan u životu.


Naš vođa tima Tomislav Cvitanušić sve je savršeno organizovao i pazio na nas. Zaista, novo i drugačije iskustvo koje čovjeka promijeni na bolje - napisao je Fejzić u FB postu.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!