Američki predsjednik kategoričan

Joe Biden isključio mogućnost slanja borbenih aviona F-16 Ukrajini

Hronika31.01.23, 08:55h

Joe Biden isključio mogućnost slanja borbenih aviona F-16 Ukrajini
Na pitanje novinara u ponedjeljak da li će SAD osigurati avione, Biden je odgovorio da neće

 

 

Američki predsjednik Joe Biden odbacio je mogućnost slanja borbenih aviona F-16 u Ukrajinu, uprkos ponovnim pozivima ukrajinskih zvaničnika za zračnu podršku.

 

Na pitanje novinara u ponedjeljak da li će SAD osigurati avione, Biden je odgovorio da neće. Njegov komentar dolazi dan nakon što je njemački lider također isključio slanje borbenih aviona. Ukrajina je rekla da su joj potrebni avioni da preuzme kontrolu nad svojim zračnim prostorom u njenom ratu s Rusijom.

 

F-16 Fighting Falcons se smatra jednim od najpouzdanijih borbenih aviona na svijetu i koriste ih druge zemlje, poput Belgije i Pakistana. Oni bi bili značajna nadogradnja borbenih aviona iz sovjetske ere koje Ukrajina trenutno koristi, a koji su napravljeni prije nego što je zemlja proglasila nezavisnost od SSSR-a prije više od 30 godina.

 

Međutim, Biden je više puta odbio molbe Ukrajine za avione, umjesto toga fokusirajući se na pružanje vojne podrške u drugim oblastima. SAD su prošle sedmice objavile da će Kijevu isporučiti 31 tenk Abrams, a sličnu podršku obećale su i Velika Britanija i Njemačka.

 

Zamjenik ukrajinskog ministra vanjskih poslova Andrii Melnyk pozdravio je tu najavu, ali je zatražio od saveznika stvaranje "koalicije borbenih aviona" koja bi Ukrajini također obezbijedila Eurofightere, Tornadoe, francuske Rafalese i švedske Gripen.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!