NOVO ROČIŠTE 12. DECEMBRA

Nastavak ispitivanja o 'toplim obrocima': Suđenje Arslanagiću i drugima... Koliko su koštale usluge firme Brštanica?

Hronika05.12.22, 16:35h

Nastavak ispitivanja o 'toplim obrocima': Suđenje Arslanagiću i drugima... Koliko su koštale usluge firme Brštanica?
Prezentirani podaci pokazuju da su ukupni prihodi Brštanice po osnovu toplih obroka u inkriminiranom periodu 2005-2012. godina iznosili oko 11,8 miliona KM, od čega se oko 6,9 miliona odnosi na utrošeni materijal, a približno 4,9 miliona KM predstavlja ostvarenu razliku

 

 

 

Direktnim ispitivanjem vještakinje ekonomske struke Danijele Raić, danas je u Kantonalnom sudu Srajevo (KSS) nastavljeno suđenje u predmetu Edin Arslanagić i drugi, čiji se akteri terete za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlaštenja.


Optužnica pored Edina Arslanagića, bivšeg generalnog direktora Bosnalijeka, tereti i Šefika Handžića, Hasana Šepu, Aidu Selvić i Jasmina Šepu za inkriminacije koje su, prema tužbenim navodima, počinili kao uposlenici farmaceutske kompanije Bosnalijek d.d. Sarajevo, te firmi Brštanica d.o.o. Sarajevo i Carpe Diem Sarajevo.


Vještakinja Raić iz Društva za vještačenja i procjene – Vještak d.o.o. Mostar, koju je angažirala odbrana treće i petooptuženog, nastavila je iznošenje nalaza i mišljenja, sačinjenog na temelju sudske naredbe iz novembra prošle godine.


Analizirajući segment u vezi s pružanjem ugostiteljskih usluga firme Brštanica koji se odnosi na 'tople obroke', odnosno tačku 1. optužnice, a temeljen na Ugovoru između Bosnalijeka i Brštanice iz 2002. godine, vještakinja se fokusirala na obimnu dokumentaciju i poslovne promjene, uključujući detaljan, tabelarni pregled ispostavljenih faktura, cijenu koštanja pripravka obroka i ostvarenu razliku.


Prezentirani podaci pokazuju da su ukupni prihodi Brštanice po osnovu toplih obroka u inkriminiranom periodu 2005-2012. godina iznosili oko 11,8 miliona KM, od čega se oko 6,9 miliona odnosi na utrošeni materijal, a približno 4,9 miliona KM predstavlja ostvarenu razliku.


Vještakinja u tom kontekstu navodi kako u cijenu koštanja nisu uključeni troškovi najma restorana, radne snage, troškovi održavanja i drugi tekući troškovi.    


Odgovarajući u direktnom ispitivanju na upite branitelja treće i petooptuženog (Hasana i Jasmina Šepe), advokata Senada Krehe, vještakinja je ustvrdila kako su konstatatcije Tužilaštva u vezi s ostvarenom imovinskom koristi paušalne, te da nisu potkrijepljenih dokazima o tome kako i na koji je način je to ostvareno.


Dodala je kako je općepoznata činjenica da je temeljni cilj svakog privrednog društva da ostvari dobit/profit.


Kazala je, istovremeno, kako je Bosnalijek prema Brštanici sve fakture izmirio, kao i da ova kompanija nije imala prigovora/reklamacija u vezi s pruženim ugostiteljskim uslugama u pogledu kvaliteta i pravovremenosti.


Vještakinja Raić nadalje podsjeća da su sve fakture Brštanice uredno ovjerene te sačinjene u skladu sa Zakonom o reviziji i računovodstvu.


Odgovarajući na upit Sudskog vijeća, kazala je da nisu pronađene narudžbe Bosnalijeka u vezi sa spomenutim uslugama, odnosno da je moguće da su one u skladu s Ugovorom upućivane u usmenoj formi.


U nastavku su detaljno prikazana kretanja koja se tiču tzv. 'Komplet menija' i 'Coctail Partya'.


Tako podaci u vezi s Komplet menijem pokazuju da po tom osnovu uprihodovano oko 5,05 miliona KM, od čega se približno 1,9 miliona odnosi na utrošeni materijal, a 3,1 milion na ostvarenu razliku.


Prihod koji je Brštanica ostvarila po osnovu Coctail Partya su oko 2,6 miliona KM, od čega na utrošak materijala i pripravaka otpada 1,3 miliona KM i približno isto toliko na ostvarenu razliku, s tim što i u potonja dva primjera u cijenu koštanja materijala nisu obuhvaćeni troškovi radne snage u drugi tekući troškovi.


Ostatak vještačenja odnosio se na preostale tačke optužnice, a obuhvatio je nabavku kancelarijskog materijala i sitnog inventara, usluge prijevoza, finansiranja i izgradnje apartmanskog naselja „Babin Do“ na Bjelašnici, njihovo održavanje i čišćenje, a što je realizirano posredstvom Brštanice i firme Carpe Diem, te pregled pozajmica koje je Bosnalijek odobrio Brštanici.


Vještakinja Raić je u tom kontekstu prezentirala tabelu/detaljan pregled otplate spomenutih pozajmnica, odnosno izmirenja duga uz obračunate kamate.


Također, predmet vještačenja bila je pozajmnica koju je Brštanica putem komisionog kredita odobrila fizičkom licu – Vedadu Arslanagiću, a koja je kasnije dijelom otpisana usljed likvidacije te firme.           


Vještakinja je u vezi s tim podsjetila kako, prema Zakonu o obligacionim odnosima, privrednom društvu nije zabranjeno davanje pozjamnica fizičkom licu, kao ni otpis duga uz obavezu uplate poreza na dohodak.


Ukazala je i na razlike u odnosu na ranija vještačenja, koja su realzirana na prijedlog optužbe, navodeći primjere u kojima je, prema njenom nalazu, došlo do pogrešnih tumačenja ili greške u predočavanju određenih brojčanih pokazatelja.  


Kako je najavljeno, ispitivanje vještakinje Raić bit će nastavljeno i tokom naredna dva ročišta.


Akteri predmeta Arslanagić i drugi, terete se za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i ovlaštenja, pranjem novca, poreznom utajom i krivotvorenjem službenih isprava, te sklapanjem štetnih ugovora, a u vezi s poslovnim aranžmanima kompanije ‘Bosnalijek’ i spomenutih firmi.


Suđenje u ovom slučaju počelo je polovinom oktobra 2016. godine, a na temelju optužnice od 24. decembra 2015., koja je izmijenjena u junu 2020, godine, i u fazi je dokaznog postupka odbrane.


Nastavak suđenja zakazan je za 12. decembar.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još