Nastavak 5. decembra

Usred obrazlaganja o 'toplim obrocima': Suđenje Arslanagiću i drugima prekinula dojava o bombi, zgrada evakuirana

Hronika28.11.22, 12:38h

Usred obrazlaganja o 'toplim obrocima': Suđenje Arslanagiću i drugima prekinula dojava o bombi, zgrada evakuirana
Ispitivanje vještakinje Raić će, kako je saopćeno, biti nastavljeno na narednom ročištu, zakazanom za 5. decembra

 

 

U Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) danas je, ispitivanjem vještakinje ekonomske struke Danijele Raić, nastavljeno suđenje u predmetu Edin Arslanagić i drugi, čiji se akteri terete za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlaštenja.

 

Optužnica uz Edina Arslanagića, bivšeg generalnog direktora Bosnalijeka, tereti i Šefika Handžića, Hasana Šepu, Aidu Selvić i Jasmina Šepu za inkriminacije koje su, prema tužbenim navodima, počinili kao uposlenici farmaceutske kompanije Bosnalijek d.d. Sarajevo, te firmi Brštanica d.o.o. Sarajevo i Carpe Diem Sarajevo.

 

Kako je na početku ročišta najavljeno, vještakinja Raić iz Društva za vještačenja i procjene – Vještak d.o.o. Mostar, koju je angažirala odbrana treće i petooptuženog, prezentirat će nalaz i mišljenje, sačinjene na temelju sudske naredbe iz novembra prošle godine.

 

U fokusu njenog vještačenja jeste poslovanje firmi Brštanica i Carpe Diem u inkriminiranom periodu 2005-2012. godina.

 

Odgovarajući u direktnom ispitivanju na upite branitelja treće i petooptuženog (Hasana i Jasmina Šepe), advokata Senada Krehe, vještakinja je podsjetila na djelatnosti za koje su dvije spomenute firme registrirane.

 

Između ostalog, uz pružanje ugostiteljskih usluga i keteringa, ove su firme registrirane i za trgovinu na veliko i malo, posredovanje u trgovini, izvođenje građevinskih radova, promet nekretnina i prevoz putnika u drumskom saobraćaju, te održavanje i čišćenje svih vrsta objekata.

 

Nalaz vještakinje, koji se temelji na neovisnoj reviziji finansijskih izvještaja/godišnjih prijava Brštanice i Carpe Diema, pokazuje da su ti izvještaji sačinjeni u skladu s međunarodnim računovodstvenim standardima i Zakonom o računovodstvu i reviziji te utvrđenom računovodstvenom politikom.

 

Vještakinja je u vezi s tim predočila tabele za svaku poslovnu godinu čiji sadržaj/podaci, kako je navela, svjedoče o istinitom i fer pregledu finansijskog uspjeha.

 

Detaljno je prikazala kretanje prihoda i rashoda te ostvarene dobiti i obračuna poreza firmi koje su bile predmetom vještačenja.

 

Vještakinja Raić je počela obrazlagati drugo poglavlje nalaza koje se odnosi na 'tople obroke', odnosno tačku 1. optužnice, podsjećajući na odredbe Ugovora o pružanju ugostiteljskih usluga između Bosnalijeka i Brštanice iz 2002. godine.

 

Kako je kazala, taj segment nalaza temelji se na originalnoj i opsežnoj dokumentaciji Brštanice.

 

Međutim, usljed dojave o bombi, suđenje u ovom predmetu, a time i ispitivanje vještakinje je prekinuto, a zgrada KSS-a evakuirana.

 

Ispitivanje vještakinje Raić će, kako je saopćeno, biti nastavljeno na narednom ročištu, zakazanom za 5. decembra.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!