na dužnost stupaju 16. januara

VSTVBiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija na nivou RS i FBiH, evo imena

Hronika01.12.22, 15:39h

VSTVBiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija na nivou RS i FBiH, evo imena
Pri imenovanju, VSTV BiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova

 

 

 

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) je tokom redovne sjednice, koja je održana 30. novembra i 1. decembra u Sarajevu, donijelo odluku o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

 

Na nivou Republike Srpske, imenovani su: Branka Skoko, na poziciju predsjednika Višeg privrednog suda u Banja Luci; Igor Dabić, na poziciju predsjednika Okružnog privrednog suda u Banja Luci; Mato Kulaš, na poziciju predsjednika Okružnog privrednog suda u Doboju i Milena Kundačina, na poziciju v.d. predsjednika Osnovnog suda u Trebinju.

 

Na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, imenovana je Silvana Brković-Mujagić, na poziciju sudije Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine.

 

Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTVBiH je uzeo u obzir kriterije poput: stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata; stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri; sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla, profesionalne nepristranosti i ugleda te iskustva na rukovodećim poslovima.

 

Pri imenovanju, VSTV BiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova.

 

Novoimenovani nosioci pravosudnih funkcija će stupiti na dužnost 16.01.2023. godine, s tim da v.d. predsjednika Osnovnog suda u Trebinju stupa na dužnost 26.12.2022. godine, saopćeno je iz VSTVBiH. 

 

(DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!