Dvodnevna sjednica

Ustavni sud BiH: Hoće li pasti zakon o lijekovima u RS?

Hronika01.12.22, 08:42h

Ustavni sud BiH: Hoće li pasti zakon o lijekovima u RS?
Džaferović je na dan stupanja na snagu ovog zakona, 28. juna ove godine, podnio apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine kojom je zatražio njegovo ukidanje

 

 

Ustavni sud BiH danas počinje dvodnevnu sjednicu.

 

Ustavni sud bi trebao razmatrati zahtjev već bivšeg bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine u prošlom sazivu Šefika Džaferovića.

 

On je podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi RS.

 

Narodna skupština RS usvojila je 20. oktobra prošle godine Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske. Zakonom je predviđeno osnivanje Agencije za lijekove i medicinska sredstva RS.

 

Džaferović je na dan stupanja na snagu ovog zakona, 28. juna ove godine, podnio apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine kojom je zatražio njegovo ukidanje.


Ustavni sud BiH trebao bi razmatrati i zahtjev Željka Komšića, prenosi BHRT.

 

Aktuelni član Predsjedništva BiH tražio je ocjenu ustavnosti i usaglašenosti sa Ustavom BiH amandmana na Ustav Federacije BiH. Također, traži i ocjenu ustravnosti izmjene i dopune Izbornog zakona BiH.

 

Na dnevnom redu je navedeno će biti razmatran i zahtjev zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića za ocjenu ustavnosti odredaba Zakona o državljanstvu BiH.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!