Srđan Puhalo/ Dezinformacije na sve strane

Kako bi tek Dodik 'nagraisao': Zašto se radujem da širenje lažnih vijesti, jezik mržnje i kleveta postanu krivična djela u RS


05.11.22, 13:49h

 

 

www.analiziraj.ba

 

Sve je počelo nedavnim samoubistvom mladića iz Laktaša nakon što je na društvenoj mreži postavljen snimak, pod nazivom “Molba za rad na benzinskoj pumpi”, u kojem radnik benzinske pumpe ismijava mladića dok je ovaj popunjavao prijavu za posao.

 

Odmah se na tviteru oglasio Milorad Dodik sa idejom da se širenje lažnih vijesti, jezik mržnje na društvenim mrežama i kleveta tretiraju kao krivična djela. Jednostavno rečeno, zbog navedenog ponašanja mogli biste se naći u ćorci.

 

Naravno, Dodikov prijedlog naišao je na opšte oduševljenje članova SNSD-a i medija kojim ova stranka rukovodi.

 

Ali, uvijek ima neko „ali“ koje želi sve da pokvari.

 

Ovaj put je to analiza Udruženja građana „Zašto ne“ iz 2019. godine pod nazivom „Dezinformacije u online sferi: Slučaj BiH“, koja je pokazala vrlo zanimljive stvari.

 

Kao što vidimo, kraljevi političkih dezinformacija dolaze iz Republike Srpske, i to su prije svega RTRS kao javni servis, a potom novinska agencija SRNA i Alternativna televizija.

 

Ništa bolja situacija nije ni kada se radi o medijima koji najviše prenose dezinformacije u BiH, i tu su šampioni mediji bliski vlastima u Republici Srpskoj: RTRS, Alternativna televizija i SRNA.

 

Zamislite sada da se ideja Milorada Dodika u narednom periodu sprovede u djelo. Posljedice bi bile katastrofalne po njega, jer bi cjelokupna informativna redakcija javnog servisa Republike Srpske završila u zatvoru, baš kao i ovi sa Alternativne televizije i SRNA-e.

 

Vjerujem da bi Milorad Dodik prežalio ove novinare, jer odavno je on shvatio da su ljudi potrošna roba, ali kako naći nove novinare-kamikaze, koji bi znali da u redakcijama ovih medija neće sastaviti duže od tri mjeseca na slobodi?

 

Naravno, ovo što sam napisao važilo bi u društvu u kojem su svi jednaki pred zakonom. Međutim, možemo očekivati selektivnu primjenu zakona sa ciljem obračunavanja sa neistomišljenicima.

 

Dok čekamo nove zakonske odredbe, pokušajte da ostanete pri zdravoj pameti uprkos lavini lažnih vijesti, spinova, dezinformacija, pseudonauke, teorija zavjera, klikbejta, cenzure, autocenzure i prikrivenog oglašavanja kojima smo svakodnevno izloženi.

 

Srećno vam bilo.

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.


(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još