ŠTA ĆE BITI SA IMOVINOM

Kemalu Čauševiću povećana zatvorska kazna u predmetu 'Pandora': Sud BiH izrekao pravosnažnu presudu

Hronika28.09.22, 19:40h

Kemalu Čauševiću povećana zatvorska kazna u predmetu 'Pandora': Sud BiH izrekao pravosnažnu presudu
S obzirom na to da je Čauševiću u drugostepenoj presudi povećana kazna za prvu tačku, za očekivati je da će i ukupna kazna koju će morati odležati biti veće nago ona u prvostepenoj. Ukoliko Čaušević dobije i veću kaznu, ovo bi mogao biti najuspješniji predmet Tužilastva BiH u borbi protiv visoke korupcije u posljednjih 10 godina

 

 

Sud BiH izrekao je pravosnažnu presudu protiv Kemala Čauševića, a kojom mu je povećana kazna, saznaje Raport.


Prema informacijama ovog portala, Sud BiH donio je pravosnažnu presudu kojom je osudio Kemala Čauševića na kaznu zatvora u trajanju od pet godina i šest mjeseci za tačku optužnice u kojoj je optužen za krivično djelo primanja dara.


Prvostepenom presudom je za ovu tačku optužnice bio osuđen na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine. U odnosu na tačku optužnice kojom je optužen za krivično djelo pranja novca presuda je ukinuta kako bi se pred Apelacionim vijećem utvrdilo koja imovina će se oduzeti od Čausevića s obzirom na to da je dokazano da je nezakonito primio dar u iznosu od 1.700.000 KM.


Problem je što je dio imovine koji je prvostepenom presudom oduzet, a radi se o 11 nekretnina, pripadao i maloljetnom djetetu i supruzi. Sud smatra da se zbog toga ne bi trebala uzeti sva imovina.


Prvostepenom presudom je za ovu tačku optužnice Čaušević bio osuđen na šest godina zatvora te mu je Sud izrekao jedinstvenu kaznu od devet godina zatvora.


S obzirom na to da je Čauševiću u drugostepenoj presudi povećana kazna za prvu tačku, za očekivati je da će i ukupna kazna koju će morati odležati biti veće nago ona u prvostepenoj.


Ukoliko Čaušević dobije i veću kaznu, ovo bi mogao biti najuspješniji predmet Tužilastva BiH u borbi protiv visoke korupcije u posljednjih 10 godina.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 44

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još