hoćemo li uspjeti prezimiti?

Rast potrošačkih cijena u augustu u svim odjeljcima: Evo šta je najviše poskupilo

Hronika27.09.22, 08:58h

Rast potrošačkih cijena u augustu u svim odjeljcima: Evo šta je najviše poskupilo
Nivo cijena u augustu ove godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine viši je za 16,8 posto

 

 

 

Potrošačke cijene u Bosni i Hercegovini u augustu u odnosu na prethodni mjesec ove godine u prosjeku su zabilježile rast za 0,3 posto.

 

Prosječan rast cijena zabilježen je u gotovo svim odjeljcima.

 

Hrana i bezalkoholni napici poskupili su za 1,2 posto, stanovanje i režijski izdaci za 1,8 posto, namještaj i kućanski uređaji za 1,1 posto, zdravstvo za 0,1 posto, rekreacija i kultura za 1,1 posto, obrazovanje za 0,1 posto, restorani i hoteli za 0,9 posto, te ostala dobra i usluge za 0,8 posto.

 

Niže cijene zabilježene su kod odjeće i obuće za 0,7 posto, te prevoza za 3,8 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH (BHAS).

 

Nivo cijena u augustu ove godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine viši je za 16,8 posto.

 

Hrana i bezalkoholni napici u prosjeku su skuplji za 25,6 posto, alkoholna pića i duhan za 2,3 posto, stanovanje i režijski izdaci za 17,4 posto, namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće za 11 posto, zdravstvo za 1,6 posto, prijevoz za 28,4 posto, komunikacije za 0,8 posto, rekreacija i kultura za 9,4 posto, obrazovanje za 0,9 posto, restorani i hoteli za 11,7 posto, te ostala dobra i usluge za 7,4 posto.

 

Odjeća i obuća u prosjeku su bili jeftiniji za 4,1 posto.

 

(DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!