atentat koji je potresao zemlju

Cvijeće, molitve, paljba iz 19 topova: Japan se oprostio od premijera Abea, njegov pepeo donijela udovica

Hronika27.09.22, 08:39h

Cvijeće, molitve, paljba iz 19 topova: Japan se oprostio od premijera Abea, njegov pepeo donijela udovica
Američka potpredsjednica Kamala Harris i svjetski čelnici, uključujući indijskog premijera Narendru Modija i australskog premijera Anthonyja Albanesea, bili su među onima koji su prisustvovali državnom sprovodu

 

 

 

Uz cvijeće, molitve i paljbu iz 19 topova, Japan je danas odao počast ubijenom bivšem premijeru Shinzu Abeu na prvom državnom sprovodu bivšeg premijera u posljednjih 55 godina.

 

Abeov pepeo u dvoranu Nippon Budokan u centru Tokija donijela je njegova udovica Akie, uz muziku vojnog orkestra i počasni gardijski pozdrav.

 

Unutar Budokana, veliki Abeov portret ogrnut crnom vrpcom visio je iznad niza zelenog, bijelog i žutog cvijeća. U blizini je fotografija koja ga prikazuje kako šeta s čelnicima G7, potom i ona gdje se drži s djecom za ruke i fotografija koja je zabilježila njegovu posjetu u katastrofama porušenim područjima.

 

Američka potpredsjednica Kamala Harris i svjetski čelnici, uključujući indijskog premijera Narendru Modija i australskog premijera Anthonyja Albanesea, bili su među onima koji su prisustvovali državnom sprovodu.

 

Kolona koja je prevozila Abeove ostatke putovala je od kuće njegove udovice u glavnom gradu, pokraj reda naoružanih vojnika u bijelim uniformama koji su stajali mirno.

 

Ispred Budokana hiljade Japanaca stajale su u redu dok je pepeo stigao, čekajući da polože cvijeće i pomole se na mjestima žalosti.

 

Abe je bio japanski premijer s najdužim stažem i jedna od najprepoznatljivijih političkih osoba u zemlji, poznat po njegovanju međunarodnih saveza i svojoj ekonomskoj strategiji "Abenomics".

 

Podnio je ostavku 2020. godine zbog zdravstvenih problema, ali je ostao ključni politički glas i vodio je kampanju za svoju vladajuću stranku kada ga je napadač ubio 8. jula, piše Reuters.

 

Atentat je potresao zemlju s poznatom niskom stopom kriminala u vezi s oružjem i izazvao međunarodnu osudu.

 

Odluka da mu se priredi državni sprovod - tek drugi za bivšeg premijera u poslijeratnom periodu - izazvala je protivljenje, s oko 60 posto Japanaca koji su bili protiv tog događaja u nedavnim anketama.

 

(Fena/rm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!