kampanja za jačanje političkog učešća žena u BiH

'I kad malo bolje pogledaš, žene su nevidljive!': One čine više od polovine bh. stanovništva, ali džaba...

ŽENA iN20.09.22, 13:07h

'I kad malo bolje pogledaš, žene su nevidljive!': One čine više od polovine bh. stanovništva, ali džaba...
Niz je prepreka na koje žene u bh. političkom životu nailaze na putu ka ravnopravnom učešću, kako onom definisanom relevantnim zakonima Bosne i Hercegovine, tako i jednostavnim principom pariteta

 

 


Sarajevski otvoreni centar (SOC), u saradnji sa Communisom uz podršku Evropske unije u Bosni i Hercegovini, provodi 'I kad malo bolje pogledaš, žene su nevidljive' - kampanju za jačanje političkog učešća žena u BiH.


- Kampanjom ‘I kad malo bolje pogledaš, žene su nevidljive’ pozivamo sugrađane i sugrađanke da, pri glasanju na Opštim izborima, uzmu u obzir sve faktore koji utječu na i dalje nizak stepen političke participacije žena, preispitaju potencijalne vlastite predrasude, pomognu da se prevaziđu sve trenutne strukturalne prepreke koje sprječavaju ravnopravnost žena u politici kroz davanje razumne podrške kandidatkinjama na Opštim izborima koji će biti održani 2. oktobra ove godine - naglašava se.  


Kako iz SOC navode u saopćenju za javnost, iako Izborni zakon BiH propisuje minimalno 40 posto predstavnica manje zastupljenog spola na izbornim listama, realnost pokazuje da u prosjeku u bosanskohercegovačkim parlamentima/skupštinama učestvuje samo 20 posto žena.


- Rodni jaz u odlučivanju je još izraženiji u strukturama izvršne vlasti, gdje je učešće žena skoro zanemarivo, iako one čine više od polovine bh. stanovništva - navodi se.


Niz je prepreka na koje žene u bh. političkom životu nailaze na putu ka ravnopravnom učešću, kako onom definisanom relevantnim zakonima Bosne i Hercegovine, tako i jednostavnim principom pariteta.


Faktori, koji utječu na političku participaciju žena, su šaroliki - od prevladavajućih stereotipa i predrasuda prema ženama u javnom i političkom životu, slabe posvećenosti političkih stranaka da pruže adekvatne prilike i afirmativnu podršku kandidatkinjama koje bi vodile ka njihovom ravnopravnom položaju u političkom životu, pa sve do niz strukturalnih razloga kao što su teret brige o djeci i starijima, te neplaćeni rad.


- Žene glasaju u jednakom omjeru, kao i muškarci, što pokazuju podaci iz Opštih izbora 2018. godine. Na tim izborima žene su činile 50,1 posto glasača, ali je od ukupnog broja izabranih samo 27,41 posto žena. Iako čine polovinu glasačkog tijela, žene se i dalje zanemaruje kao vrijedne pažnje i prilike za ravnopravne zakonodavne i izvršne uloge unutar vlasti - navodi se.

 

zene-su-nevidljive-kampanja


Plan implementacije mjera EU Gender akcionog plana 2021-2025 na nivou BiH podrazumijeva da jedan od specifičnih tematskih ciljeva, koji treba ostvariti kroz aktivnosti i dijalog, jeste i ostvarivanje uslova za ravnopravno učešće žena, muškaraca, djevojčica i dječaka, u svoj njihovoj raznolikosti, u procesima odlučivanja.


Bez učešća žena i ženske perspektive u političkom životu nećemo moći doseći društveni razvoj, koji uzima u obzir različite startne pozicije za žene i djevojčice, u odnosu na dječake i muškarce, kao i ravnopravne ishode i za jedne i druge u oblastima obrazovanja, zapošljavanja i rada, zdravstva, sporta i kulture.


- Takođe, bez ravnopravnog učešća žena i ženske perspektive u političkom životu ne možemo očekivati adekvatno rješenje pitanja kao što je prevencija i holistički odgovor na rodno-zasnovano nasilje, pitanja kao što su rodni jaz u platama, menstrualno siromaštvo, pristup seksualnim i reproduktivnim pravima i uslugama, kao i sva druga društvena pitanja koja neproporcionalno pogađaju djevojčice i žene, ograničavaju njihove mogućnosti i prilike u javnom i privatnom životu - ističe se u saopćenju za javnost.


(FENA/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!