KOALICIJA 'POD LUPOM' UPOZORAVA

Od 100 KM do 100 eura: Kupovina glasova počela, a trgovina mjestima u biračkim odborima prešla u još gori oblik!

Front15.09.22, 14:15h

Od 100 KM do 100 eura: Kupovina glasova počela, a trgovina mjestima u biračkim odborima prešla u još gori oblik!
Predstavnici Koalicije “Pod lupom” pozvali su građane da prijave sve uočene izborne nepravilnosti online putem web stranice www.podlupom.org ili besplatnim pozivom na broj 080 05 05 05

 

 


U sklopu promatračke misije Koalicije za slobodne i poštene izbore "Pod lupom" zabilježene su 942 izborne nepravilnosti i 95 propusta u radu lokalne izborna administracije ili kršenja rokova, a posebno zabrinjavaju prijave kupovine glasova, izjavio je u četvrtak Mostaru koordinator za zagovaranje Koalicije "Pod lupom" Ivica Ćavar.

 

Na predstavljanju rezultata dugoročnog promatranja Općih izbora 2022. u BiH za razdoblje od 25. srpnja do 11. rujna, Ćavar je istaknuo kako se najveći broj nepravilnosti, njih 484, odnosi na preuranjenu izbornu kampanju u vrijeme kada je to zakonom zabranjeno.


- Od ostalih najučestalijih nepravilnosti, njih 271 odnosi se na zloupotrebu javnih resursa u svrhu političke promocije, uz 54 slučaja zabilježen je rad javnih službenika u kampanji političkog subjekta. Pristranost u medijskom izvješćivanju zabilježeno je u 38 slučajeva, dok je neprimjeren govor u izbornoj kampanji evidentiran u 37 slučajeva - naveo je Ćavar.


Posebno je zabrinjavajuće 11 prijava koje se odnose na kupovinu glasova u predizbornom vremenu, kao i slučajevi trgovine mjestima u biračkim odborima.


Prijave pokušaja kupovine glasova došle su iz više općine i gradova iz Federacije BiH, Republike Srpske i Distrikta Brčko, a problem je što su te radnje teško dokazive, dodao je Ćavar.


- Kada govorimo o cijeni, prema našim informacija ponude se kreću u rasponu od 100 maraka od 100 eura - kazao je Ćavar.


Trgovanje mjestima u biračkim odborima


Aktivisti Koalicije "Pod lupom" upozorili su i na 20 prijavljenih slučajeva trgovine mjestima u biračkim odborima u 18 općina i gradova.


- Od Koalicije "Pod lupom" u Središnje izborno povjerenstvo (SIP) prijavljena su četiri konkretna slučaja, uz nadu da će SIP uskoro donijeti odluku po našim prijavama – istaknuo je Ćavar.


Naveo je kako u 104 grada i općine u BiH svi politički subjekti nisu dostavili imena kandidata za članove biračkih odbora u zakonskom roku te su stoga lokalna izbora povjerenstva bila u mogućnosti raspisati javni poziv za popunu članova biračkih odbora.

 

pod-lupom-izbori-2022


Ćavar je istaknuo kako, zbog tehničkih izmjena Izbornog zakona BiH, ali i problema u popuni biračkih odbora, zabrinjava činjenica da je trgovina mjestima u biračkim odborima iz oblika stranačke korupcije prešla u još gori oblik takozvane sustavne korupcije.


- Naime, iz više općina i gradova dolaze nam prijave naših dugoročnih promatrača, kao i konkretni dokazi da lokalna izborna povjerenstva sudjeluju u određenim manipulacijama članstvom u biračkim odborima imenujući stranačke osobe u sastave biračkih odbora što će svakako Koalicija "Pod lupom" provjeriti i prijaviti na daljnje procesuiranje - poručio je Ćavar.


Napomenuo je kako je trgovina mjestima u biračkim odborima zabranjena kao i lažno predstavljanje u svrhu ovih manipulacija te da su za to predviđene rigorozne sankcije.


Govoreći o analizi rada lokalnih izbornih povjerenstava, Ćavar je istaknuo kako njih 35 nije javno objavilo popis članova biračkih odbora s naznačenim političkim subjektom kojem članovi biračkog odbora pripadaju što, kako je naveo, baca dodatnu sumnju na ovaj segment izbornog procesa.

 

Tijekom razdoblja promatranja Koalicije "Pod lupom" ukupno je uloženo 10 prigovora na odluke lokalnih izbornih povjerenstava koje se uglavnom odnose na popunu biračkih odbora. Evidentirane su i četiri ostavke članova lokalnih izbornih povjerenstava i to u Ilijašu, Prijedoru, Ravnom i Vukosavlju.


Napredak u izbornom procesu


Koordinator za odnose sa javnostima i medijima Koalicije "Pod lupom" Hasan Kamenjaković kazao je kako zadnje tri godine aktivnosti provode u suradnji s 85 organizacija civilnog društva iz cijele BiH kroz projekt "Sustavna transparentnost u izbornom procesu", kojeg financira EU te da njihovu promatračku misiju ove godine sufinanciraju USAID i Misija OESS-a u BiH.

 

Po njegovim riječima, nije sve tako crno već da postoje pozitivni pomaci u unaprjeđenju izbornog procesa što bi trebalo rezultirati poštenijim izborima u BiH. Na to ukazuje podatak da je skoro 26 preporuka Koalicije "Pod lupom" implementirano djelimično ili u potpunosti u izborna pravila od čega je 14 preporuka u posljednjih 6 mjeseci.

 

- Pomak je i to što Koalicija "Pod lupom" nije zaprimila nove prijave o umrlim osobama na Središnjem biračkom popisu niti prijave o zloupotrebama o glasovanju putem pošte - istaknuo je Kamenjaković.

 

Na upit je li sada zabilježeno više nepravilnosti u odnosu na prije četiri godine, Kamenjković je odgovorio kako se neke izborne nepravilnosti tradicionalno ponavljaju te da su brojke koje se odnose na pojedine nepravilnosti čak i veće u odnose u na prošle izbore.

 

- Kako dolazi do izmjena u Izbornom zakonu, ali isto tako i kroz provedbene akte, javljaju se neke nove vrste izbornih nepravilnosti kao što je sumnja da u lokalna izborna povjerenstva imenuju stranačke ljude, a što bi u prethodnim izbornim ciklusima bila nepravilnost koja bi se prvenstveno ticala samih biračkih odbora - kazao je Kamenjaković.

 

Članica Strateškog odbora Koalicije "Pod lupom" Zulka Baljak kazala je kako svake izbore u BiH najvećim dijelom provodi i kontrolira oko 140 tisuća stranačkih osoba u ulozi članova biračkih odbora, stranačkih promatrača i kandidata i kandidatkinja na izborima.

 

Ovoliki broj stranačkih ljudi naglašava potrebu i značaj prisustva nestranačkih građanskih promatrača na izborima - kazala je Baljak.

 

Zaključila je kako prisustvo nestranačkih promatrača na izborima utječe na sprečavanje izbornih nepravilnosti i manipulacija.

 

Predstavnici Koalicije “Pod lupom” pozvali su građane da prijave sve uočene izborne nepravilnosti online putem web stranice www.podlupom.org ili besplatnim pozivom na broj 080 05 05 05.

 

 

(FENA/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 16

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još