prozvali vlasti

Zbog pola marke po satu i zastarjele opreme: Od ponedjeljka 5000 medicinskih radnika u štrajku!

Hronika11.09.22, 10:51h

Zbog pola marke po satu i zastarjele opreme: Od ponedjeljka 5000 medicinskih radnika u štrajku!
Kantonalna vlast za stanje u zdravstvu optužuje radnike, sindikalci poručili...

 

 

Oko pet hiljada radnika zaposlenih u zdravstvu u Tuzlanskom kantonu u ponedjeljak kreće sa polusatnim štrajkom upozorenja, koji će svaki dan do narednog petka biti održavan u vrijeme pauze za doručak u svim javnim zdravstvenim ustanovama. Ovaj štrajk je, kako su poručili iz Nezavisnog sindikata, koji okuplja sve radnike u zdravstvu, i Samostalnog sindikata doktora i stomatologa, posljednja šansa za kantonalnu vlast prije stupanja u generalni štrajk koji je zakazan za 19. septembar, piše Oslobođenje.

 

Zastarjela oprema


Povod za štrajk je odbijanje Vlade TK-a i Ministarstva zdravstva TK-a da uđu u izmjene i dopune postojećeg kolektivnog ugovora, odnosno da povećaju satnicu zaposlenih u zdravstvu sa 2,51 na 3 KM.

 

Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog sindikata FBiH, kazao je da su iscrpljeni svi zakonski potezi i da je prvo štrajk upozorenja, a zatim i generalni štrajk, jedino što je radnicima preostalo.

 

- Tokom štrajka upozorenja pacijenti neće ni u jednom trenutku biti zapostavljeni, jer ćemo mi koristiti svoje pauze kako bismo izrazili nezadovoljstvo. Što se tiče generalnog štrajka, ukoliko do njega dođe, radit će se svi hitni slučajevi i prijemi hroničnih bolesnika, kao i onih čije bi odbijanje pregleda pogoršalo zdravstveno stanje pacijenta. Svi hladni programi će biti zaustavljeni - rekao je Latifović.

 

Esed Brkić, podpredsjednik i kantonalnog i federalnog Nezavisnog sindikata, kazao je kako upravo ovakav odnos prema zaposlenicima u zdravstvu urušava zdravstveni sistem.

 

- Oni koji upravljaju zdravstvenim sistemom sistemski urušavaju zdravstvo. Političari su privatizovali institucije, a zdravstvene ustanove su postale resurs za političko zapošljavanje. I tu je naš najveći problem, zapošljavaju se podobni ljudi, a ne stručnjaci, a tu su i problemi sa zastarjelom opremom - kazao je dr. Brkić.

 

Zakonska obaveza


Sindikalci su prokomentarisali i spinovanje od kantonalne vlasti i pokušaje da se za stanje u zdravstvu optuže radnici, a ne osnivači.

 

- Zakonska obaveza osnivača je da iz svojih budžetskih sredstava, a ne iz Zavoda za zdravstveno osiguranje, izdvoji novac za unapređenje opreme. Nismo mi ti koji su krivi za naručivanje pregleda kroz šest mjeseci, nego oni koji nikada nisu obnovili opremu - kazao je Latifović. 

 

(Oslobođenje/DEPO PORTAL/am)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!