FOTO/ u Multimedijalnom centru Kovači

Kiša nije pokvarila filmski doživljaj pod otvorenim nebom: U Sarajevu otvoren 5. AJB DOC

Kultura09.09.22, 21:37h

Svi takmičarski filmovi ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans, koji dodjeljuje nagradu AJB Program Award. Također, svi filmovi prikazani na AJB DOC Film Festivalu ulaze u konkurenciju za Nagradu publike.

 


 


Peti međunarodni festival dokumentarnog filma AJB DOC otvoren je, projekcijom filma 'Instagram porodica, autorice Susanne Regine Meures, u Multimedijalnom centru Kovači u Sarajevu.


Nakon videoretrospektive AJB DOC Film Festivala, kojom su organizatori podsjetili na uspjehe prethodnih festivalskih izdanja, obratio se direktor AJB DOC-a Edhem Fočo.


- Ovogodišnje izdanje daje nam pravo na umjereni optimizam, da smo opstali i da smo našli svoje mjesto pod suncem. Festival raste po prepoznatljivosti, utjecaju, brojnosti publike i projekata, koje iz godine u godinu realiziramo, a ove godine pokrećemo i vjerovatno najveću i najozbiljniju - platformu za industriju dokumentarnog filma u ovom dijelu svijeta - rekao je Fočo, te poželio dobrodošlicu svima.

 

edfem-foco-5-ajb-doc-2022


Uslijedilo je zvanično otvaranje Festivala, a čast da to učini pripala je direktoru Al Jazeera Documentary Channela Ahmedu Mahfouzu koji je čestitao organizatorima.


- Festival dokumentarnog filma bio je naš san, a onda ga je ostvarila Al Jazeera Balkans. Nakon toga smo sanjali da napravimo industriju, pa smo i taj san ostvarili. Cijela Al Jazeera Media Network (AJMN) dio je te industrije. Veoma sam ponosan što smo doveli velike ljude iz svijeta dokumentarnog filma i nadam se da će Industry days@AJB DOC biti doprinos AJMN mreže svijetu dokumentarnog filma ne samo u regiji nego i šire - rekao je Mahfouz.


- Neposredno prije projekcije filma “Instagram porodica”, koji kroz portret četrnaestogodišnje Leonie i njene porodice donosi priču o tamnoj strani života mladih influensera, počela je padati kiša, no ni to nije pokvarilo filmski doživljaj pod otvorenim nebom - navodi organizator.


- Upravo se dogodilo ono zbog čega sam cijeli dan nervozan. Ponovo smo kontaktirali meteorologa Nedima Sladića koji je rekao da će ovo proći za koji minut. Ovo su stvari na koje mi ne može utjecati. U svakom slučaju, hvala vam što ste ostali na svojim mjestima - rekao je Fočo prisutnima.


Nakon prikazivanja filma “Instagram porodica” upriličena je diskusija autorice filma Susanne Regine Meures s publikom.


Drugi film koji je prikazan na otvaranju Festivala je "Muzej revolucije" Srđana Keče kojim je otvorena netakmičarska selekcija Last Minute Cinema. Projekcija je održana u Cineplexxu u 21 sat.

 

5-ajb-doc-2022-3


Publika AJB DOC Film Festivala, koji traje od 9. do 13. septembra, ima priliku gledati 25 ostvarenja vrhunske produkcije koja donose impresivne priče i ljudske sudbine iz svih dijelova svijeta. Cjelokupan program, kao i detaljne informacije o filmovima koji će biti prikazani dostupan je na zvaničnoj internetskoj stranici Festivala.


Odluku o najboljem filmu Takmičarske selekcije AJB DOC-a donijet će nagrađivani internacionalni žiri koji čine filmska rediteljica Aida Begić, rediteljica i producentica Dana Budisavljević, dokumentaristica i producentica Fatma Riahi, britanski dokumentarista Phil Grabsky i dokumentarista Ensar Altay.


Svi takmičarski filmovi ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans, koji dodjeljuje nagradu AJB Program Award. Također, svi filmovi prikazani na AJB DOC Film Festivalu ulaze u konkurenciju za Nagradu publike.


Novina ovogodišnjeg izdanja AJB DOC-a je platforma Industry Days, nastala u saradnji s kanalom Al Jazeera Documentary. Platforma će autorima dokumentarnih filmova pružiti mogućnost povezivanja sa menadžerima s Balkana i šire da bi osigurali finansiranje proizvodnje dokumentarnih filmova iz Jugoistočne Evrope, Južnog Kavkaza, Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike te njihovu podršku u emitovanju, distribuciji, prikazivanju i prodaji u cijelom svijetu.


Uz projekcije AJB DOC filmova, pod pokroviteljstvom Info centra Evropske unije u Bosni i Hercegovini bit će održano i masterclass predavanje Galeba Nikačevića, novinara i kreatora popularnog Agelast podcasta.


(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!