Pokrenuta istraga u krivičnom postupku

Ured podnio zahtjev za privremeno udaljenje Dalide Burzić od vršenja dužnosti sutkinje Suda BiH

Hronika01.09.22, 18:58h

Ured podnio zahtjev za privremeno udaljenje Dalide Burzić od vršenja dužnosti sutkinje Suda BiH
Prema članu 79. Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine, odluku o privremenom udaljenju od vršenja dužnosti sudije po navedenom zahtjevu donosi Prvostepena disciplinska komisija

 

 

 Prvostepenoj disciplinskoj komisiji VSTV-a zahtjev za privremeno udaljenje Dalide Burzić od vršenja dužnosti sutkinje Suda Bosne i Hercegovine, saopćio je taj ured.

 

Obrazlažući razlog, Ured se pozvao na član 77. tačku a) Zakona o VSTV-u, koji propisuje da "Sudija ili tužilac mogu biti privremeno udaljeni od vršenja dužnosti:... ako je protiv sudije ili tužioca pokrenuta istraga u krivičnom postupku“.

 

Prema članu 79. Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine, odluku o privremenom udaljenju od vršenja dužnosti sudije po navedenom zahtjevu donosi Prvostepena disciplinska komisija.  

 

Ured disciplinskog tužioca uputio je ovo saopćenje povodom velikog broja pitanja novinara u vezi s pokretanjem istrage Tužilaštva Bosne i Hercegovine protiv Dalide Burzić, bivše glavne tužiteljice Kantonalnog tužilaštva Sarajevo i trenutno sutkinje Suda Bosne i Hercegovine.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još