Predizborna obećanja

SDA ima plan razvoja Sarajeva: Aerodrom ćemo pretvoriti u jezero, a grad širiti prema Žuči i Sarajevskom polju

Biznis Klub31.08.22, 12:59h

SDA ima plan razvoja Sarajeva: Aerodrom ćemo pretvoriti u jezero, a grad širiti prema Žuči i Sarajevskom polju
U SDA smatraju da će se time omogućiti udoban život za, kako je istaknuto, 700.000 stanovnika i dolazak stotina hiljada turista

 

 

Sarajevska SDA je predstavila plan razvoja glavnog grada do 2035. godine, a na čelu tima, koji je radio na ovom planu, bio je arhitekta Faruk Kapidžić. Planom se tretiraju najvažnija pitanja razvoja, prije svega ona urbanistička. U videoprezentaciji plana iz SDA kažu da je obnovljeno skoro sve ono što je srušeno ili devastirano tokom agresije na BiH.

 

Ocijenjeno je da se grad mora širiti iz uske kotline prema Sarajevskom polju – niz rijeku Bosnu i prema padinama brda Žuč.

 

U SDA smatraju da će se time omogućiti udoban život za, kako je istaknuto, 700.000 stanovnika i dolazak stotina hiljada turista.

 

U prezentaciji je planirano i izmještanje deponije Smiljevići na lokaciju izvan grada, a na mjestu sadašnje deponije je planirana gradnja parka.

 

U SDA smatraju da Željezničku stanicu također treba izmjestiti, jer, kako ističu, sprečava razvoja grada.

 

“Željeznička stanica, koja sprečava razvoj grada i kvalitetnije povezivanje naselja na padinama Huma i Žuči sa centrom grada, bit će izmještena u Rajlovac”, kaže se u prezentaciji te najavljuje i izgradnja novih 30 kilometara tramvajske pruge kojom bi bili povezani naselja Dobrinja, Hrasnica i Šip.

 

Između ostalog, ocijenjeno je da postojeći Međunarodni aerodrom Sarajevo više nije funkcionalan zbog toga što se u njegovoj blizini nalaze gusto naseljena mjesta te zbog učestale guste magle. Zato je predložena izgradnja novog aerodroma u Visokom, što je plan od prije rata. Za SDA je rješenje da se lokacija postojećeg aerodroma pretvori u jezero.

 

Osim toga, SDA ima rješenja i za zagađenje, urbanističke probleme u gradu, a prema njihov planu, Sarajevo će pretvoriti u pametni grad.

 

(Raport.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 119

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još