Za vrijeme jedne od najvećih ekonomskih kriza

BiH jedina u Evropi nije uvela nijednu olakšavajuću mjeru za svoje građane: Inflacija dosegla istorijski nivo

Hronika31.08.22, 09:18h

BiH jedina u Evropi nije uvela nijednu olakšavajuću mjeru za svoje građane: Inflacija dosegla istorijski nivo
Potrošačka korpa u Bosni i Hercegovini odavno je premašila iznos prosječne plate, a na policama u trgovinama građane nerijetko dočekaju nove, više cijene. Stoga, izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost, koje bi rezultirale nultom stopom PDV-a na osnovne životne namirnice, građanima se čine značajnim

 

 

Smanjenje stope PDV za vrijeme rekordno visokih cijena osnovnih životnih namirnica predstavljalo bi znatno olakšanje za džepove građana. Dok životni standard za brojne građane u Bosni i Hercegovini postaje sve lošiji, parlamentarci, čini se, ne brinu mnogo. Bosna i Hercegovina je jedina zemlja u Evropi koja nije uvela nijednu olakšavajuću mjeru, iako je inflacija dosegla historijski nivo.

 

Na olakšavajuće mjere u borbi protiv enormnih poskupljenja i dalje bezuspješno čekamo. Smanjenje PDV-a za osnovne životne namirnice jedna je u nizu predloženih mjera. Ipak, nulta stopa PDV-a na životne namirnice rezultirala bi i povećanjem stope PDV na luksuznu robu sa 17 na 22 posto. No, za vrijeme ekonomske krize traži se slamka spasa, pa građani ne kriju da bi ove izmjene Zakona o PDV-u bile značajne, ali ne polažu nade da će se parlamentarci smilovati i olakšati im na uštrb punjenja budžeta.

 

Potrošačka korpa u Bosni i Hercegovini odavno je premašila iznos prosječne plate, a na policama u trgovinama građane nerijetko dočekaju nove, više cijene. Stoga, izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost, koje bi rezultirale nultom stopom PDV-a na osnovne životne namirnice, građanima se čine značajnim. Međutim, stručnjaci upozoravaju da smanjenje ili ukidanje PDV-a ne znači nužno i smanjenje cijena životnih namirnica.

 

Komisija u Zastupničkom domu Bosne i Hercegovine prije nekoliko dana prihvatila je nultu stopu PDV-a na osnovne namirnice, ali diferencijacija sa sobom nosi složene procedure, tvrde stručnjaci.

 

"Treba napomenuti da je diferencijacija jedan izuzetan proces. UIO je naglasila da je to vrlo teško izvesti. Ali ukoliko bi se to i desilo, nema garancije da bi došlo do pada cijena proizvoda i usluga, posebno u vrijeme inflacije", ističe ekonomski stručnjak Admir Čavalić.

 

"Protivnik sam diferencirane stope PDV-a. Mislim da ova stopa od 5% PDV-a ima populističku konotaciju. Treba prikupiti prihod na osnovu PDV-a i da onda dio tih prihoda usmjeravamo u socijalno davanje", smatra Aziz Šunje, profesor na Ekonomskom fakultetu UNSA. 

 

Dok evropske zemlje, ali i susjedi smanjuju stopu PDV-a i traže način da olakšaju građanima za vrijeme jedne od najvećih ekonomskih kriza, u Bosni i Hercegovini takav scenario teško je dostižan. Za sada tek prijedlozi i čekanja da isti budu usvojeni.

 

(Federalna.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 18

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još