VIDEO/ U 92. godini

Umro je Mihail Gorbačov, posljednji predsjednik Sovjetskog Saveza

Hronika31.08.22, 08:08h

Umro je Mihail Gorbačov, posljednji predsjednik Sovjetskog Saveza
Gorbačov je bio osmi i posljednji čelnik Sovjetskog Saveza i dobitnik Nobelove nagrade za mir 1990.

 

 

Mihail Gorbačov, posljednji predsjednik Sovjetskog Saveza, preminuo je u 92. godini nakon duge bolesti. Gorbačov će ostati upamćen kao predsjednik SSSR-a koji je okončao Hladni rat bez krvoprolića, ali nije uspio spriječiti raspad Sovjetskog Saveza.

 

Informaciju o smrti Gorbačova objavili su ruski državni mediji RIA i TASS pozivajući se na bolničke izvore. "Mihail Sergejevič Gorbačov preminuo je večeras nakon duge i teške bolesti", objavila je sinoć Moskovska središnja klinička bolnica.

 

Osmi i posljednji čelnik SSSR-a

 

Gorbačov je sklopio sporazume o smanjenju naoružanja sa Sjedinjenim Državama i partnerstva sa zapadnim silama kako bi uklonio Željeznu zavjesu koja je dijelila Evropu od Drugog svjetskog rata i doveo do ponovnog ujedinjenja Njemačke.

 

Gorbačov je bio osmi i posljednji čelnik Sovjetskog Saveza i dobitnik Nobelove nagrade za mir 1990. Od 1985. do 1991. bio je glavni sekretar Komunističke stranke SSSR-a, a predsjednik države od 1988. do 1991. godine.

 

Ideološki gledano, Gorbačov je u početku svoje političke karijere bio naklonjen marksizmu i lenjinizmu, ali se do ranih 90-ih okrenuo ideji socijaldemokracije. 

 

Suzdržao se od upotrebe sile nakon demokratskih prosvjeda u zemljama sovjetskog bloka

 

Kad su prodemokratski prosvjedi zahvatili zemlje sovjetskog bloka komunističke istočne Evrope 1989., suzdržao se od upotrebe sile - za razliku od prethodnih čelnika Kremlja, koji su poslali tenkove da slome ustanke u Mađarskoj 1956. i Čehoslovačkoj 1968.

 

No, protesti su potaknuli težnje za autonomijom u 15 republika Sovjetskog Saveza, koji se raspao u sljedeće dvije godine na haotičan način. Gorbačov se uzalud borio da spriječi taj kolaps.

 

Kad je 1985. godine postao glavni sekretar sovjetske Komunističke partije, u dobi od 54 godine, krenuo je revitalizirati sistem uvođenjem ograničenih političkih i ekonomskih sloboda, ali su njegove reforme izmakle kontroli.

 

Njegova politika omogućila dotad nezamislivu kritiku stranke i države

 

Njegova politika glasnosti - slobode govora - omogućila je do tada nezamislivu kritiku stranke i države, ali je također ohrabrila nacionaliste koji su počeli vršiti pritisak za neovisnost u baltičkim republikama Latviji, Litvi, Estoniji i drugdje.

 

Mnogi Rusi nikada nisu oprostili Gorbačovu turbulencije koje su njegove reforme izazvale, smatrajući kasniji pad životnog standarda previsokom cijenom za demokraciju. Nakon što je 30. juna posjetio Gorbačova u bolnici, liberalni ekonomist Ruslan Grinberg rekao je novinskom izdanju oružanih snaga Zvezda: "Svima nam je dao slobodu - ali ne znamo što bismo s njom."

 

 

(Index.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još