PREVALIO DUG PUT

Sunovrat Branka Kockice: Nekada heroj djece, danas SNS jurišnik, nasilnik koji seksistički napada odbornice...

Mediji28.08.22, 17:53h

Sunovrat Branka Kockice: Nekada heroj djece, danas SNS jurišnik, nasilnik koji seksistički napada odbornice...
Novije generacije će ga izgleda, nažalost, pamtiti samo kao nasilnika i čovjeka koji je pljunuo po svom nekadašnjem radu. Jer, nema ničeg prijateljskog, drugarskog i ljudskog u napadu na bilo koga, a pogotovo ne u napadu na ženu

 

 


Prije dvadesetak godina gotovo da nije bilo osobe koja na pomen imena Branka Kockice nije imala širok osmjeh na licu. Danas to isto ime izaziva zgražavanje, ne samo zbog političke pripadnosti Srpskoj naprednoj stranci, već zbog bezobzirnih seksističkih uvreda i napada na one koji ne dijele iste političke stavove sa njim, piše Nova.rs.


Ovih dana Srbija priča o incidentu koji je izazvao SNS jurišnik, Branko Kockica. Kako govori odbornica pokreta „Ne davimo Beograd“ Natalija Simović za N1, odbornik „Srpske napredne stranke“, upravo Branko (Milićević) Kockica, ušutkivao je, vrijeđao, omalovažavao nju i njenu koleginicu, a potom ih je i gađao zgužvanim dnevnim redom.


Simović je u emisiji N1 Studio Live objanila da je konstitutivna sjednica zakazana po hitnoj proceduri, ali da su njena koleginica Olga Manojlović Pintar i ona uspjele da pripreme konstruktivnu kritiku i argumentaciju.


“Po Pravilniku, do odabira predsjedavajućeg, najstari preuzima predsjedavanje. To je bio Branko Milićević. Od kako je preuzeo predsjedavanje, na vrlo neprikladan način se odnosio prema samoj sjednici. Nas dvije je ušutkivao, nije nam dao da dovršimo misao, niti komentar”, navela je Simović.


U jednom trenutku joj je Milićević rekao “srećice, smiri se“, a sve je, kako je istakla, kulminiralo kada je zgužvao dnevni red i gađao ih njime.


Tada je, kako je objasnila, nastao i snimak koji se proširio društvenim mrežama na kojem je Manojlović Pintar “poentirala da je to simbolika neodgovornosti odnosa prema javnoj funkciji“.


“Samo nas dvije smo bile negdje targetirane, ušutkivane, prekidane, omalovažavane“, dodala je Simović koja ne očekuje da će Milićević snositi bilo kakve sankcije za svoje ponašanja.


Od voljenog dječjeg lica sa TV ekrana do mizogenog i nasilnog odbornika Srpske napredne stranke, Branko Kockica prevalio je dalek put, prenosi N1.


Tokom 2017. godine Kockica je izjavio da je odlučio da podržava Aleksandra Vučića, kao tadašnjeg predsjedničkog kandidata, jer je, tvrdio je on, Vučić gledao njegovu dječju emisiju kao mali.


“Ne poznajem Vučića lično, ali znam da je gledao ‘Kockicu’ kad je bio mali. Zato ga podržavam, jer sam siguran da će u Beogradu na vodi biti mnogo sadržaja za djecu, pa i za pozorište ‘Puž'”, rekao je Milićević za Tanjug tada.


Kockica je tada bio jedan od ljudi sa liste “umjetnika, intelektualaca i estradnih ličnosti” koju je objavio SNS, a koja ih je podržavala na izborima 2017. godine.


Prije nego je postao gradski odbornik i političar, bio je poznat samo kao glumac koji je vodio dječje emisije i učestvovao u pozorišnim predstavama.

 

branko-kockica


Jedan od najpoznatijih radova Milićevića je „Kocka, kocka, kockica“, program za djecu koji se snimao i emitovao na Televiziji Beograd od 1974. do 1993. godine, pa zatim ponovo od 2005. godine. U emisiji učestvuje Milićević, koji sa grupom djece predškolskog uzrasta istražuje čovjekovo okruženje i svakodnevnicu, ali i kako se lijepo ponašati i biti dobar prijatelj. Ukupno je snimljeno više od 250 epizoda.


Emisija je karakteristična po svom žargonu i uzrečicama. Na primjer, Milićević se uvijek obraća djeci sa „drugari“, a kolektivni uzvik im je „tata-ta-tira“. Pjesma sa najavne špice „U svijetu postoji jedno carstvo“ je veoma poznata čak i današnjim generacijama.


Glumio je i u preko dvadeset filmova, od kojih je najpoznatiji film „Užička republika“ snimljen 1976. godine u kome tumači ulogu partizanskog borca Miše.

 

Novije generacije će ga izgleda, nažalost, pamtiti samo kao nasilnika i čovjeka koji je pljunuo po svom nekadašnjem radu. Jer, nema ničeg prijateljskog, drugarskog i ljudskog u napadu na bilo koga, a pogotovo ne u napadu na ženu.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 52

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još