Dragan Čović iz Viteza poručuje

Uvjerljivo pobjeđujemo u oktobru... Ako ne bude izmjena Izbornog zakona, HNS će na to jasno odgovoriti!

Front19.08.22, 16:36h

Uvjerljivo pobjeđujemo u oktobru... Ako ne bude izmjena Izbornog zakona, HNS će na to jasno odgovoriti!
Kad su u pitanju izmjene Izbornog zakona BiH, ali i nedavni istupi visokog predstavnika Christiana Schmidta, Čović je kazao kako HNS neće odustati od teritorijalne reorganizacije ukoliko ne bude "potpune ustavne ravnopravnosti i legitimnog predstavljanja"

 

 


Lider HDZ-a Dragan Čović u petak je u Vitezu, na dvodnevnoj klauzuri HDZ-a BiH, izjavio da će ta stranka, odnosno HNS biti uvjerljivi pobjednici izbora 2022. godine.

 


Stranka je definirala i izborni program koji će biti predstavljen do 2. rujna, a koji je Čović nazvao vrhunskom europskom politikom.


- Opredijelili smo se za jasan, moderan, politički nastup kako bismo izbjegli bilo kakvu retoriku, odnosno da izbjegnemo pasti u napast da odgovaramo na izazove koji nam se često šalju. Naša kampanja će biti vrh europske politike što se tiče komunikacije i izričaja koji će do kraja biti afirmitivan. Vjerujemo da možemo prezentirati jasnu viziju svoje domovine BiH kao dijela euroatlantskog projekta. Stoga vjerujemo u dobar rezultat i da ćemo odmah nakon izbora krenuti u jasne političke dogovore oko uspostave vlasti s partnerima - rekao je Čović.


On je podsjetio na 2018. godinu koja je za ovu stranku bila povijesna po broju osvojenih glasova i naglasio da je u ovom izbornom ciklusu cilj da se te brojke nadiđu.


Kad su u pitanju izmjene Izbornog zakona BiH, ali i nedavni istupi visokog predstavnika Christiana Schmidta, Čović je kazao kako HNS neće odustati od teritorijalne reorganizacije ukoliko ne bude "potpune ustavne ravnopravnosti i legitimnog predstavljanja".


- Bilo je razgovora sa svim relevantnim parlamentarnim strankama, ali ni izbliza ono što se očekivalo. Kad nismo uspjeli s klasičnim pregovaračkim procesom, jasno nam je bilo po izjavama dužnosnika iz Sarajeva da je njihova strategija bila gubiti vrijeme da se održi status quo. Poslali smo pisma i razgovarali sa svim predstavnicima međunarodnih institucija, ali i predstavnicima OHR-a. Iznijeli smo naše stajalište oko toga kako treba zaštititi poziciju Ustava BiH, time i ulogu hrvatskog naroda kao jednakopravnog konstitutivnog naroda. Ja nisam pobornik da međunarodna zajednica nameće bilo koje rješenje. BiH na svom europskom putu mora sama donositi odluke u svojim institucijama izvršne i zakonodavne vlasti. Međutim, ako je visoki predstavnik u zadnja dva mjeseca dva puta intervenirao u Izborni zakon, onda očekujem da taj proces i završi i tu se ne želimo uplitati - poručio je Čović.


Razočarani smo, dodao je, slikama ispred OHR-a, porukama koje su poslane u eter, a koje su se odnosile i na hrvatski narod i koje su nezapamćene u posljednjih dvadesetak godina u BiH.


Na pitanje što se može očekivati ukoliko do izmjena Izbornog zakona ne dođe, Čović je kazao kako će HNS predložiti drukčije rješenje ustroja pa i teritorijalne organizacije BiH.


- Ukoliko ne bude rješenja što se tiče osiguranja ustavne ravnopravnosti i legitimnog predstavljanja, HNS će na to odgovoriti jasno - predložit ćemo drukčije rješenje ustroja sustava, pa i teritorijalne organizacije BiH. To znači da ćemo dati racionalna rješenja. Kako neki predlažu da to bude građanska država oslobođena entiteta, onda je legitimno i sa naše strane predložiti promjene Ustava BiH koje će osigurati takvo nešto. Ako je ikad bila, BiH je danas snažno podijeljena - odgovorio je.


Kazao je i kako stranke HNS-a prihvaćaju odluke Središnjeg izbornog povjerenstva, ali ih smatraju nelegalnim i nelegitimnim.


- Ne možemo tražiti kandidacijski status, niti će nam ga bilo tko dati dok imamo paralelne upravljačke procese u BiH koje nadzire Vijeće za implementaciju mira. SIP je institucija koja nema nikakvo povjerenje HNS-a. Prihvaćamo sve njihove odluke, ali nismo se s tim pomirili i nećemo šutjeti. Ne očekujem da oni šta urade i ne dao im Bog da išta urade. Svjesni smo da i zadnje izmjene Izbornog zakona BiH koje je uveo visoki predstavnik daje ogromne ovlasti tim ljudima. Procedure se sve prekršene kad se imenovao SIP - podvukao je Čović.


(FENA/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 43

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još