Akcija MUP-a RS

'Pala' organizirana kriminalna grupa: Ovo su imena uhapšenih, među njima pripadnik OSA-e i Granične policije

Hronika09.08.22, 12:09h

'Pala' organizirana kriminalna grupa: Ovo su imena uhapšenih, među njima pripadnik OSA-e i Granične policije
Uhapšeni se sumnjiče se za krivična djela organizovani kriminal, neovlašteni promet opojnim drogama, nedozvoljeni promet akciznih proizvoda, odavanje tajnih podataka i zloupotreba položaja ili ovlašćenja

 

 

U velikoj akciji koja je jutros po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine sprovedena na području Banje Luke i Bosanske Gradiške, uhapšeni su Miloš Lukajić, Robert Radonić, Srđan Rađević i Davorin Popović.

 

Iz dobro obaviještenih izvora saznajemo da je Radonić zaposlen u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, a Lukajić u Graničnoj policiji BiH.

 

Uhapšeni se sumnjiče se za krivična djela organizovani kriminal, neovlašteni promet opojnim drogama, nedozvoljeni promet akciznih proizvoda, odavanje tajnih podataka i zloupotreba položaja ili ovlašćenja.

 

Nakon kriminalističke obrade u MUP-u RS bit će sprovedeni u Tužilaštvo BiH.

 

Oni se dovode u vezu sa grupama koje su ranije "pale" u akcijama "Storidž" i "Transporter".

 

U akciji "Transporter" je zaplijenjeno oko 330 kilograma droge, a kada su uhapšeni, između ostalih, Bojan Cvijetić, Petar Dukić, inspektor MUP-a RS Mladen Milovanović i drugi.

 

Akcija "Storidž" je također usmjerena na razbijanje organizovanog kriminala u vezi sa nedozvoljenom proizvodnjom i prometom droga, oružja te krijumčarenjem ljudi. U akciji "Storidž", koja je realizovana u decembru 2020. godine, u Bosanskoj Gradišci je pronađeno 460 kilograma droge skank.

 

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju koji postupa u ovim predmetima koordinira aktivnosti sa policijskim pripadnicima koji djeluju na terenu.

 

- Akcija je usmjerena na četiri lica osumnjičena da su duži vremenski period, kao članovi organizovane kriminalne grupe vršila krivična djela organiziranog kriminala povezana sa krijumčarenjem i neovlaštenim prometom velikih količina opojnih droga, nedozvoljenim prometom akciznih proizvoda, kao i na lica koja su koristeći svoj službeni položaj pomagali ovim osumnjičenim da ne budu otkriveni od organa gonjenja, odavanjem tajnih podataka i zloupotrebom položaja ili ovlašćenja.

 

Ove aktivnosti predstavljaju nastavak odlučne borbe protiv organizovanih struktura narko-kriminala koje djeluju u BiH i zemljama regiona, a u okviru akcije ostvarena je značajna međunarodna saradnja koja uključuje i pribavljanje komunikacija putem internet aplikacija. Među osumnjičenim licima ima i ovlaštenih službenih lica koja se sumnjiče za pružanje podrške pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa.

 

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičene i donijeti oduku o daljim aktivnostima - saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

 


(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još