Burno u Parlamentu FBiH

Usvojen Nacrt zakona kojim se skraćuje bolovanje sa 42 na 15 dana: 'Jesmo li mi bolesna nacija ili se radi o klasičnoj zloupotrebi?!'

Front26.07.22, 18:05h

Usvojen Nacrt zakona kojim se skraćuje bolovanje sa 42 na 15 dana: 'Jesmo li mi bolesna nacija ili se radi o klasičnoj zloupotrebi?!'
'Prosječno vrijeme bolovanja je šest i po radnih dana u Evropi godišnje. Kod Bugara su 22 dana, a Turci imaju najmanje, 2,8 dana. U Federaciji je to 25 radnih dana bolovanja. Imamo tri i po puta veće bolovanje od prosjeka Evrope. Jesmo li mi bolesna nacija ili se radi o klasičnoj zloupotrebi bolovanja? Ko god se umori ne kaže da ide na odmor već na bolovanje. Ovo je jedan od načina da se sistemski smanji ova zlouporeba bolovanja', rekao je Smailbegović

 

 

Burnu raspravu na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH izazvale su predložene izmjene Zakona o zdravstvenom osiguranju.

 

Predložene izmjene, koje su zapravo zahtjevi Udruženja poslodavaca FBiH, imaju za cilj da se obaveza naknade plaće za vrijeme bolovanja, koja je na teret poslodavaca, smanji sa 42 dana na 15 dana. Zakon se razmatrao u formi nacrta i kao takav je usvojen.

 

Iz Federalnog ministarstva zdravstva su konstatirali da predloženi zakon nema procjenu finansijskog efekta primjene, te da nema stavove kantona jer ovo zadire u njihovu nadležnost.

 

Ovaj zakon bi nas dobro "zakl'o"

 

- Ovim zakonom se smanjuje bolovanje sa 42 na 15 dana. Uvijek smo se rukovodili zemljama Bizmarkovog modela. U tom kontekstu u Njemačkoj, Austriji dužina bolovanja koja ide na teret poslodavca je 42 dana - kazala je Snježana Bodnaruk, sekretar Federalnog ministarstva zdravstva.

 

Za riječ se javio zastupnik Zlatko Kravić.

 

- Radim u Općoj bolnici, ovaj zakon bi nas dobro "zakl'o", donio bi oko 100 miliona KM manjka u zdravstvenom sistemu. U eri poskupljenja hrane, svega, to je dodatni problem zdravstvenim ustanovama. Ako dodamo 100 miliona KM, bojim se da će se zdravstveni sistem potpuno raspasti. Došlo bi do totalnog kolapsa u zdravstvenom sistemu. Mi smo na Parlamentu izglasali odluku o konsolidaciji zdravstvenih ustanova. Odavde upumpali u zdravstveni sistem 200 miliona i sada tražimo da vrati 100 miliona KM. Za taj zakon ne treba glasati - poručio je Kravić.

 

Govorio je i zastupnik Mujo Hasić (SDP).

 

- Ovo nije zakon koji se bori protiv radnika. Pojedini zaposleni koji nemaju dovoljno želje za radom traže mogućnosti kako da izbjegnu radne obaveze i da odu na bolovanje. Radnici koji žele savjesno da rade, kažu mi: "Direktore, ovo je sramota šta oni rade. On može izbjeći, a mi da radimo" - govori Hasić.

 

Dodaje kako nije uredu da radniku koji se povrijedi oko kuće koseći travu ili igrajući lopte, troškove liječenja snose zavodi zdravstvenog osiguranja, a ako se uz sve mjere zaštite povrijedi na poslu, to sve plaća poslodavac.

 

"Postoje kontrolori bolovanja"

 

Replicirao je zastupnik Kravić.

 

- To kako ko daje bolovanje, ovaj se malo povrijedio, onaj mu dao bolovanje, to su priče legende. Nema nikavih dokaza za to. Postoji davanje bolovanja po dijagnozi. Ona može vuči šest mjeseci bolovanje. Nije tačno da se dijagnoza mora promijeniti u šest dana i dati nova. Zavodi zdravstvenog osiguranja su također zainteresovani da imaju što manje bolovanja.

 

U svakom zavodu zdravstvenog osiguranja postoje kontrolori koji kontrolišu bolovanje. Svaki poslodavac u slučaju da sumnja u bilo kakvo bolovanje nazove zavod koji pošalje svog kontrolora koji u isto vrijeme kontroliše čovjeka koji je na bolovanju ali i doktora koji je dao to bolovanje - naglašava Kravić i dodaje:

 

- Ja radim 40 godina kao doktor i nikada nikome nisam dao bolovanje zato što me zamolio. I većina ljudi je takva. Kažu "sve namete plaća poslodavac". Sve namete plaća radnik koji je to zaradio svojim trudom i radom i zato imate bruto i neto plaću. Iz te bruto plaće se uplaćuje obavezno zdravstveno osiguranje.

 

"Rekla da ode sutra na bolovanje i još se nije vratila"

 

Irfan Čengić (SDP) kaže kako je imao priliku da upozna ljude koji zloupotrebljavaju bolovanje.

 

Rekao je kako poznaje državnu službenicu koja je najavila: "Od sutra sam na bolovanju".

 

- I otišla je na bolovaje i dan-danas je na bolovanju. Neki doktor je štiti. Pa kada je štiti, neka troškove plaća zavod, a ne poslodavac - kazao je Čengić.

 

Predsjedniku Udruženja poslodavaca FBiH Adnanu Smailbegoviću dozvoljeno je da se obrati zastupnicima.

 

- Detaljno smo izanalizirali zakone, bolovanje. Iznijet ću par činjenica. Prosječno vrijeme bolovanja je šest i po radnih dana u Evropi godišnje. Kod Bugara su 22 dana, a Turci imaju najmanje, 2,8 dana. U Federaciji je to 25 radnih dana bolovanja. Imamo tri i po puta veće bolovanje od prosjeka Evrope. Jesmo li mi bolesna nacija ili se radi o klasičnoj zloupotrebi bolovanja? Ko god se umori ne kaže da ide na odmor već na bolovanje. Ovo je jedan od načina da se sistemski smanji ova zlouporeba bolovanja - rekao je Smailbegović.

 

(Faktor.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još