Predlagač Vijeće ministara BiH

Komisija za finansije i budžet Doma naroda podržala izmjene Zakona o akcizama u BiH

Front26.07.22, 17:54h

Komisija za finansije i budžet Doma naroda podržala izmjene Zakona o akcizama u BiH
Članovi Komisije podržali su i principe Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH

 

 

Na sjednici Komisije za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podržan je, u drugoj komisijskoj fazi i bez uloženih amandmana, Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

 

Komisija je podržala principe Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, skraćeni postupak, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH.

 

Ovaj Prijedlog zakona predviđa povećanje plaća, kroz izmjene koeficijenata, zaposlenim u državnoj službi s najnižim koeficijentima, uključujući profesionalne vojne osobe, policijske službenike i državne službenike i zaposlenike. 

 

Članovi Komisije podržali su i principe Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH.

 

Komisija se nije izjašnjavala o principima izmjena Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH, a koji propisuje da osobe zaposlene u institucijama BiH imaju pravo na otpremninu prilikom odlaska u penziju.

 

Otpremnina se utvrđuje u visini šest ostvarenih neto plaća zaposlenog, isplaćenih u prethodnih šest mjeseci, ali maksimalno do iznosa dvanaest prosječnih mjesečnih neto plaća iz prethodne godine u BiH, odnosno minimalno u iznosu šest prosječnih mjesečnih neto plaća iz prethodne godine u BiH.

 

Prethodno, Ustavnopravna komisija Doma naroda nije utvrdila usaglašenost ovog Prijedloga zakona s Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH.

 

K znanju je primljen Finansijski izvještaj Ureda za reviziju institucija BiH, a članovi Komisije dogovorli su i model obrade revizorskih izvještaja o finansijskom poslovanju institucija BiH za 2020. godinu, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!