VIDEO/ Energetska strategija BiH - nejasna

Milionski gubici zbog propasti Bloka 7: Šta nas očekuje, nestašica energenata ili rast cijena struje u BiH?

Biznis Klub25.07.22, 07:59h

Milionski gubici zbog propasti Bloka 7: Šta nas očekuje, nestašica energenata ili rast cijena struje u BiH?
Osim toga što će odustajanje od projekata zamjenskih blokova u TE Tuzla, Kakanj i Banovići dovesti do enormnih troškova, ne treba isključiti rast cijena struje

 

 

Energetska budućnost Bosne i Hercegovine je sve neizvjesnija, a tome svjedoči i informacija federalnog Ministarstva energije, rudarstva i industrije o statusu realizacije projekata izgradnje zamjenskih termoblokova, koju je Vlada FBiH usvojila i uputila Parlamentu FBiH na razmatranje.

 

GLAVNO PITANJE

 

Projekti o kojima se govori su Blok 7 Termoelektrane Tuzla, Blok 8 Termoelektrane Kakanj i Blok 1 Termoelektrane Banovići. Čak i bez uvida u ovu informaciju, jasno je da su projekti daleko od realizacije.

 

Bez ovih projekata i energetska strategija BiH je, ako ne neizvjesna, onda nejasna, znajući da naša zemlja dobrano kaska u energetskoj tranziciji i da će u narednih nekoliko godina proizvoditi struju u blokovima čiji će vijek vrlo brzo prestati, dok njihova starost predstavlja konstantnu prijetnju od izbijanja fatalnih kvarova.

 

Parlament FBiH bi o ovoj informaciji trebao raspravljati ove sedmice, ali u ovom trenutku ta rasprava je vrijedna samo kao tema u predizbornoj kampanji.

 

Nerealizacija projekata zamjenskih blokova dovela je i do velikih finansijskih gubitaka, čija se razmjera tek nazire. Kako je za Oslobođenje kazao Admir Čavalić, ekonomski analitičar, troškovi koji su u ovom trenutku nastali iznose tek nekoliko desetina miliona KM.

 

Međutim, ono što BiH čeka u doglednoj budućnosti su stotine miliona maraka gubitaka zbog nerealizacije projekata.

 

- Direktni troškovi su otišli na pripremne radove za nešto što neće biti izgrađeno i tu je prvo i osnovno pitanje na koje treba odgovoriti: Ko će odgovarati za to? Ne vidim da je to uopšte u fokusu. Osim toga, tu su indirektni troškovi, odnosno taj zarobljeni novac, svi pripadajući troškovi koji će uslijediti iz toga, a ne treba zanemariti ni rezultate potencijalne arbitraže na međunarodnom sudu, kazao je Čavalić.

 

Najveća šteta je ona dugoročna, koju će izazvati nepostojanje zamjenskih izvora energije, te troškovi zbog izgubljene mogućnosti za osiguravanje stabilnosti energetskog sektora.

 

- U kontekstu energetske krize, mi ne znamo šta nas čeka, ali možemo reći da će se tu raditi o potencijalnoj nestašici energenata ili vjerovatnije o vrlo izglednom rastu cijena električne energije u BiH. Ti troškovi će se sigurno izražavati u stotinama miliona KM, ako ne i više od milijardu KM, jer činjenica je da će domaćinstva i privreda imati neefektivan energetski sistem pošto se nisu izgradili zamjenski blokovi, dodao je Čavalić.

 

VRAĆANJE AVANSA?

 

Iz Energetske zajednice prošle su godine upozorili da je Elektroprivreda BiH platila 10 posto vrijednosti avansa, znači oko 200 miliona KM plus troškove za pripremne radove Bloka 7.

 

- Taj avans morao bi vratiti kineski partner, ali to je stvar njihovih pregovora, istakli su.

 

Iz SDP-a su poručili da nerealizacija projekata zamjenskih blokova, pogotovo Bloka 7 u Tuzli, ne smije biti pravdana činjenicom da je Evropska energetska zajednica kočila projekat, jer je EEZ u drugim zemljama EU dozvolio građenje sličnih termoblokova, koji su pušteni u rad 2020. godine. 

 

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još