Na današnjem zasjedanju

Usvojena rezolucija o BiH u Bundestagu, Dodik i Čović ocijenjeni kao glavni krivci

Front08.07.22, 15:02h

Usvojena rezolucija o BiH u Bundestagu, Dodik i Čović ocijenjeni kao glavni krivci
BiH želi takvu konstrukciju i želi da počiva na slobodi, demokratiji i blagostanju, poručio je Adis Ahmetović

 

 

 

Odluke koje se tiču Bosne i Hercegovine zastupnici njemačkog Bundestaga na današnjem zasjedanju su usvojili, piše Avaz.

 

Također, usvojena je i rezolucija pod nazivom "Podrška Bosni i Hercegovini na putu ka boljoj budućnosti".

 

Danas je Bundestag razmatrao dokument koji su u parlamentarnu proceduru uputili predstavnici vladajućih partija SPD, FDP i Zeleni pod nazivom "Podrška Bosni i Hercegovini na putu ka boljoj budućnosti" unutar kojeg se traži od njemačke vlade da pruži jaču podršku Bosni i Hercegovini i spriječi rast nacionalističke retorike.


Tokom rasprave koja je trajala 40 minuta, u Bundestagu su se obratili brojni zastupnici iz svih stranačkih frakcija, a između ostalog o ovoj temi govorio je i Adis Ahmetović (SPD). Osim vladajućih partija, za ovu rezoluciju glasali su i predstavnici CDU-a, a protiv su bili članovi desničarskog AfD-a te krajnje ljevice.

 

Adis Ahmetović kazao je kako je uvijek važno graditi mostove između ljudi, kultura, regija, susjednih zemalja pa i kontinenata. Svi nastojimo biti arhitekti. Naš fundament je demokratski poredak. 

 

- BiH želi takvu konstrukciju i želi da počiva na slobodi, demokratiji i blagostanju. Zbog toga je ovaj zahtjev o kojem glasamo važan za razvoj budućnosti ove mlade demokratije - rekao je Ahmetović.

 

Poručio je kako je dokument koji su predložile vladajuće stranke izazvao brojne rasprave.

 

On je naglasio i da sadržaj zahtjeva je izazvao diskusiju zadnjih mjeseci i to je dobro. Imali smo napade, pomalo rasističke, ali ispostavilo se da smo pogodili živac i ranu. 

 

- BiH je dio evropske porodice i mora vrlo brzo dobiti status kandidata za pristup EU. Zbog toga ćemo podupirati održavanje izbora, nastojanja Christiana Schmidta i sve proevropske stranke na putu ka ostvarivanju demokratske države. Koncept konstitutivnih naroda je propao, ali imamo demokratski princip koji se mora ispostaviti na svim nivoima bez obzira kojoj naciji i etničkoj skupini pripadate - kazao je Ahmetović.


- Zemlji je potrebno civilno društvo, jako obrazovanje, treba nam demokratska, pluralistička medijska scena. Moramo izgraditi mostove koji se neće urušiti, a to su demokratija, mir, sloboda i blagostanje - poručio je on.

 

Vladajuće stranke naglasile su da etničke podjele i dalje oblikuju svakodnevni život, dominiraju politikom i blokiraju napredak i reformske procese. 

 

- Nacionalistička i zapaljiva retorika ponovo su dio političkog diskursa - ističu stranke.

 

Zbog toga, iz SPD-a, FDP-a i Zelenih pozvali su njemačku vladu na čelu s Olafom Scholzom da pruži veću podršku Bosni i Hercegovini.

 

- Reforme su decenijama blokirane kako bi se održalo povoljno okruženje za korupciju. Sada se pojedini politički lideri sve više oslanjaju na separatizam, mržnju i govor mržnje kako bi odvratili pažnju javnosti od zastoja. Konkretno, političke akcije nacionalističkih političara poput Milorada Dodika, trenutno člana državnog Predsjedništva, i Dragana Čovića, predsjednika stranke HDZ BiH, imaju za cilj da unište Bosnu i Hercegovinu kao državu i dom raznolikog stanovništva. To je neprihvatljivo i zahtijeva odlučan, čvrst otpor Evropske unije, njenih država članica i međunarodne zajednice - pojasnili su.

 

Osim toga, poručili su i kako se od djelovanja u BiH moraju distancirati i lideri u Srbiji i Hrvatskoj.

 

- Pored toga, od političkih lidera Srbije, takođe u pogledu tekućeg procesa pristupanja EU, i Hrvatske treba bez sumnje tražiti da se distanciraju od etničkih separatističkih snaga u Bosni i Hercegovini - zaključuje se u dokumentu.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 86

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još