partnerstvo sa zapadnim balkanom

Posjeta ambasadora i vojnih zvaničnika EU okončana donacijom 150 detektora metala OSBiH

Hronika05.07.22, 20:58h

Posjeta ambasadora i vojnih zvaničnika EU okončana donacijom 150 detektora metala OSBiH
Detektori metala su prve stavke dostavljene kao dio Mjere pomoći u vrijednosti od 10 miliona eura u okviru Evropskog mirovnog instrumenta, a predviđaju se i 34 transportna vozila i 34 medicinska vozila

 

 

 

Na kraju jednodnevne posjete Bosni i Hercegovini, 27 ambasadora Političkog i sigurnosnog odbora Evropske unije i visoki vojni zvaničnici Vojnog odbora EU predali su ministru odbrane BiH 150 detektora metala za Deminerski bataljon Oružanih snaga BiH.

 

Detektori metala su prve stavke dostavljene kao dio Mjere pomoći u vrijednosti od 10 miliona eura u okviru Evropskog mirovnog instrumenta, a predviđaju se i 34 transportna vozila i 34 medicinska vozila.

 

Evropski mirovni instrument je novi mehanizam EU za izgradnju odbrambenih kapaciteta EU i njenih najbližih partnera. Pored Mjere pomoći za povećanje i modernizaciju sposobnosti Deminerskog bataljona Oružanih snaga BiH, EU je takođe nedavno odobrila narednu Mjeru pomoći u vrijednosti od šest miliona eura za povećanje kapaciteta Balkanskih vojno-medicinskih snaga - saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

 

U saopćenju se navodi da EU smatra zapadni Balkan, uključujući i BiH, jednim od svojih najbližih partnera. Dodaje se da je posjeta visokih zvaničnika Bosni i Hercegovini ponovo potvrdila nedvosmislenu posvećenost EU evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine, kao jedne ujedinjene i suverene države. EU je izrazila zabrinutost o političkoj situaciji u BiH koja je obilježena nedostatkom dijaloga, retorikom podjela i neprihvatljivim koracima protiv jedinstva, teritorijalnog integriteta i suvereniteta države, što sve sprečava perspektivu ove države ka EU. 

 

- Ambasadori su pozdravili saradnju Bosne i Hercegovine sa EU u oblasti spoljnih poslova, bezbjednosti i odbrane, koje su ključne oblasti za međusobnu stabilnost i prosperitet, a još su i važnije sada, nego ikada prije, kada smo suočeni sa neopravdanom agresijom Rusije na Ukrajinu. EU čestita vlastima BiH na njihovoj opredjeljenosti za usklađivanje sa mjerama EU i poziva ih na potpuno provođenje tih mjera – navedeno je u saopćenju.

 

Posjeta visokih zvaničnika uključuje sastanak sa trupama i komandantom misije EUFOR Althea. EU pozdravlja punu podršku vlasti u BiH misiji EUFOR Althea, koja ostaje potpuno posvećena pružanju podrške BiH sa ciljem osiguranja bezbjednog i sigurnog okruženja za sve njene građane.

 

(Fena/rm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!