ocjenjuju stanje u našoj državi

Evropski parlament: Ne može Dodik biti za put BiH ka EU, a ići Putinu, to je osoba koja je...

Front05.07.22, 20:20h

Evropski parlament: Ne može Dodik biti za put BiH ka EU, a ići Putinu, to je osoba koja je...
- Dva glavna izaziva nisu tehnički nego politički i tiču se sescesionističkih pokreta RS-a i zastoja pregovora o reformama koje su potrebne kako bi se zemlja uskladila sa EU standardima – poručuje Gahler

 

 

 

Evropski parlament održava danas plenarno zasjedanje u Strazburu na kojem zastupnici, između ostalog, ocjenjuju političku situaciju u Bosni i Hercegovini.


Izvjestilac za BiH Michael Gahler istakao je kako je naša država sada na raskršću, te da je politički dogovor u Briselu simbol evropske perspektive zemlje.

 

On ističe, pak, kako je potreban niz reformi.

 

- Dva glavna izaziva nisu tehnički nego politički i tiču se sescesionističkih pokreta RS-a i zastoja pregovora o reformama koje su potrebne kako bi se zemlja uskladila sa EU standardima – poručuje Gahler.

 

On zatim poziva Vijeće Evrope da slijedi primjer SAD-a i Velike Britanje i sankcioniše člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

 

- To je osoba koja je rekla da je predana reformama, ali je odletjela u Sankt Petersburg i sastala se sa Vladimirom Putinom – kaže Gahler i podsjeća na povlačenje iz državnih institucija i formiranje paralelnih u RS-u.


Željana Zovko podsjetila je na sutrašnji sastanak Milorada Dodika, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića sa evropskim komesarom za susjedstvo i proširenje Evropske unije Oliverom Varhelyijem, te navela kako očekuje pozitivan dogovor.

 

Tineke Strik također napomenula je kako Dodik ne može biti za evropski put a sastajati se sa Vladimirom Putinom.

 

Romeo Franz kazao je da posebn sada nakon agresije na Ukrajinu znaju da Putin želi proširiti utjecaj na Zapdni Balkan, a posebno BiH.

 

- Na nama je da osiguramo mir i stabilnost. Osuđujemo sve one koji pokušavaju podijeliti državu. Svi ti pokušaji koji polaze iz RS-a moraju prestati hitno. Ljudi žele život u miru i budućnost za svoju djecu - rekao je Franz.

 

Naveo je kako plemenski etno sistem nema budućnosti, te da on ne jamči ljudska prava.

 

(Faktor, DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 60

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još