POTVRDILE SE SPEKULACIJE

Dvije žene ubijene u napadu ajkule u blizini Hurgade: Rekla je mužu 'vraćam se za trenutak' i ušla u vodu...

Hronika03.07.22, 17:40h

Dvije žene ubijene u napadu ajkule u blizini Hurgade: Rekla je mužu 'vraćam se za trenutak' i ušla u vodu...
Šok sam doživio. Nisam ni pomišljao o susretu sa ajkulom. Viđali smo delfine i slikali ih. Ali, ajkula… Vjerujte da sada niko ne ide u vodu dalje od dva metra - kaže srpski turista koji se trenutno nalazi u poznatom ljetovalištu

 

 

Dvije žene su poginule u napadu ajkule u mjestu Sal Hašiš u blizini Hurgade, saopštilo je egipatsko Ministarstvo za zaštitu životne sredine, i potvrdilo spekulacije koje su se juče pojavile na društvenim mrežama.


- Žene su napadnute dok su plivale - navodi se u saopštenju koje prenosi Arab News.


Guverner Crvenomorske oblasti Amr Hanafi naredio je u petak zatvaranje svih plaža u ovoj oblasti na tri dana „pošto je ajkula napala austrijsku turistkinju“.


Tim stručnjaka radi na identifikovanju uzroka i okolnosti napada i razloga ovakvog ponašanja ajkule, naveli su iz pomenutog ministarstva.


Podsjetimo, Elizabet Skajver (68) stradala je juče nakon što je ajkula napala u popularnom ljetovalištu. Ona je mužu na plaži rekla “Vraćam se za trenutak” i ušla u vodu.


U narednim minutima, ona je nestala među talasima, a crvena mrlja se pojavila u vodi. Spasioci su uspjeli da je izvuku, ali je kasnije preminula od posljedica napada.


Lokalne vlasti ubrzo su ograničile pristup Crvenom moru, a srpski turista koji se trenutno nalazi u Egiptu ispričao je za Nova.rs kako je saznao za žestoke napade ajkula.


“Šok sam doživio, niko ne smije u vodu”


- Ja sam tek jutros čuo. I to na kakav način. Krenuo sam da plivam i otišao malo dalje. U tom trenutku sam čuo neku ženu kako me doziva i pokazuje da se što prije vratim. Moram da priznam da sam se veoma uplašio - priča ovaj srpski turista, koji nije želio da mu otkrivamo identitet.


On nam je ispričao da mu je žena, kada se vratio do obale, ispričala da je ajkula napala ženu koja je preminula.


- Šok sam doživio. Nisam ni pomišljao o susretu sa ajkulom. Viđali smo delfine i slikali ih. Ali, ajkula… Vjerujte da sada niko ne ide u vodu dalje od dva metra - kaže ovaj Srbin.


U Crvenom moru, inače, živi preko 40 različitih vrsta ajkula među kojima su najčešće grebenske, ali i crna i ajkula Longmanus.

 

(N1/DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još