VIDEO/ na tom putu, uz kosovo, najviše zaostajemo

Picula: Nužno je da EU pomogne BiH, ali s obzirom na stanje u zemlji, treba biti zadovoljan stavom iz Brisela

Front28.06.22, 07:59h

Picula: Nužno je da EU pomogne BiH, ali s obzirom na stanje u zemlji, treba biti zadovoljan stavom iz Brisela
Za razliku od ratu izložene Ukrajine, BiH konkretno se već dugi niz godina ne uspijeva nositi s nekim unutrašnjim problemima. Ovog trenutka se nije moglo bolje i više - dodao je

 

 

 


Hrvatski europarlamentarac Tonino Picula je, gostujući u Studiju 4 HRT-a, rekao kako je nužno da Evropska unija pomogne bosni i Hercegovini da što prije dobije kandidatski status. 

 

Njega je Evropski parlament imenovao izvjestiteljem za novu strategiju proširenja Evropske unije. 

 

- Cilj je da potaknem iznova interes ključnih igrača u Evropskoj uniji kada je riječ o politici i proširenju, što je u zadnjih desetak godina prestalo biti dio tog evropskog političkog "mainstreama". U Evropskoj Uniji do 24. februara praktično nije bilo nekog naročitog apetita da se politika proširenja dovede na razinu po kojoj je EU bila poznata od svog osnivanja - rekao je Picula i dodao:

 

- Nadam se da ćemo radom na ovoj novoj strategiji politike proširenja EU ovaj zamah koji ona doživljava posljednjih sedmica uspjeti pretočiti u dokument, koji će biti prihvatljiv svim pro-evropskim političkim opcijama u Evropskom parlamentu, i izvan njega, kako bi se zadovoljili neki strateški ciljevi Unije. 

 

To je važno i za Hrvatsku, kojoj možda i najviše od svih 27 članica mora biti u interesu da ta politika proširenja dovede do poboljšanja prilika na zapadnom Balkanu, da se potaknu reforme u tim zemljama, i njihovi međusobni odnosi.

 

Kandidatski status do kraja godine


Govoreći o ambicijama BiH, kazao je BiH neće ništa dobiti na Evropskom vijeću i da može biti zadovoljna s obzirom na stanje u državi.

 

- Proširenje ovisi i o apsorpcijskoj sposobnosti EU, ali i o reformskim kapacitetima država kandidatkinja. Nažalost, ovog trenutka BiH, uz Kosovo, najviše zaostaje na tom putu. 

 

Međutim, u dokumentu se nakon dugo vremena govori i o mogućnosti da BiH dobije status kandidata do kraja ove godine – čak se i ta lista prioriteta pomalo relativizira. Pomalo se dijeli na one koje doista moraju biti ispunjene, i one koje će možda moći pričekati datum početka pregovora. Mislim da je ovo novi zamah u aspiracijama BiH na njenom evropskom putu - pojasnio je Picula.

 

- Zahtjev da se BiH na ovom Vijeću da status kandidata je bio previsok zid koji se nije moglo tek tako preskočiti. Za razliku od ratu izložene Ukrajine, BiH konkretno se već dugi niz godina ne uspijeva nositi s nekim unutrašnjim problemima. Ovog trenutka se nije moglo bolje i više - dodao je.

 

Kompletno gostovanje pogledajte OVDJE

(HRT, DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 38

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još