Otvoreno pismo reisu-l-uleme vlastima u Sarajevu

Kavazović o javnom moralu: 'U sekularnoj državi vjerske zajednice su s pravom izuzete iz odlučivanja o ovim pitanjima'

Hronika26.06.22, 16:33h

Kavazović o javnom moralu: 'U sekularnoj državi vjerske zajednice su s pravom izuzete iz odlučivanja o ovim pitanjima'

PODIJELI NA

POVEZANI TEKSTOVI

Glumci ispred Narodnog pozorišta potpuno goli, policija prekinula performans koji je zasjenio Povorku ponosa!

Iako performans koji je večeras šokirao Sarajlije nema nikakve veze sa održav...

Kako je Haris Zahiragić prekinuo umjetnički performans pred Narodnim pozorištem u Sarajevu

Ovaj performans dio je projekta "East is best" koji je podržao EU program Per...

Višestruko nagrađivani performans izvodi se na ulicama Slovenije i drugih država Evrope. Izvinjavam se građanima Sarajeva...

Jasmina Prolić kaže da performans nema nikakve veze sa Povorkom ponosa niti d...

Čemu tolika drama oko golog ljudskog tijela?! Ovo je čuveni performans Tomislava Gotovca usred Zagreba - prije 40 godina!

Da li u slučaju performansa "Together" u Sarajevu zaista nije ispoštovana sva...

Sve je bilo mirno prije policijske uzbune: Evo kako se odvijao performans ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu

Vidimo na snimku i dio malobrojne sarajevske publike kako uživa u višestruko ...

24 SATA

Dodik siktao sa govornice: Bošnjacima je dovoljno 25% teritorije! Vidjećete u narednom periodu koliko smo blesavi i ludi

Cvijanović optužila Izetbegovića da je 90-ih dočekao 'hiljade islamskih ekstremista' i da su milijarde uložene za radikalizam

Ponovo uhapšeni Elmedin Karišik i Seid Hadžibajrić, ispituje ih MUP-u KS

Bosnalijek i ove godine pružio podršku obilježavanju Ljubičastog dana: Borba protiv stigmatizacije osoba sa epilepsijom

'Od vlade kantona, gradonačelnice, gradskih vlasti, općinskih načelnika i vijeća, pa do drugih nadležnih vlasti, građani, među kojima je velika većina članova Islamske zajednice, s pravom očekuju da preuzmu odgovornost, ili barem osude, ukoliko nisu direktno nadležni, sve češće incidente u kojima se u javnom prostoru organiziraju javni skupovi koji narušavaju javni moral i prelaze granice opće pristojnosti', poručio je reis

 

 

 

 

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović uputio je otvoreno pismo vlastima kantona i grada Sarajeva, u kojem od njih traži da u skladu sa svojim nadležnostima preuzmu odgovornost za javni moral u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

 

„Kao reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini pozivam vlasti u Sarajevu da u skladu sa svojim nadležnostima preuzmu odgovornost za javni moral i red u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Od vlade kantona, gradonačelnice, gradskih vlasti, općinskih načelnika i vijeća, pa do drugih nadležnih vlasti, građani, među kojima je velika većina članova Islamske zajednice, s pravom očekuju da preuzmu odgovornost, ili barem osude, ukoliko nisu direktno nadležni, sve češće incidente u kojima se u javnom prostoru organiziraju javni skupovi koji narušavaju javni moral i prelaze granice opće pristojnosti.

 

U sekularnoj državi vjerske zajednice su s pravom izuzete iz odlučivanja o ovim pitanjima, ali su zato nadležne vlasti jedine odgovorne za ono što se nudi u javnom gradskom prostoru koji pripada svim građanima i u kojem ne bi trebalo biti sadržaja koji očito krše javni red i moral, uznemiravaju one koji nisu pristali da u njima učestvuju i naročito ugrožavaju maloljetnike, koji ne samo da su izloženi nepoželjnim sadržajima, nego ih se i zloupotrebljava u okviru istih.

 

Na kraju, ja dijelim zabrinutost velikog broja vjernika zbog sve češćeg otvaranja javnog prostora za neukusne i nemoralne sadržaje i šutnje državnih zvaničnika, akademske zajednice i medija, dok se istovremeno javnost postepeno priprema za problematiziranje zvuka ezana u javnom prostoru. Takvi trendovi zaslužuju da se na njih upozori i da ih se osudi, jer nisu primjereni imidžu glavnog grada“, kaže se u otvorenom pismu reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, prenosi MINA.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 22

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još