VIDEO/ U Sarajevu 'sve gori'

Glumci ispred Narodnog pozorišta potpuno goli, policija prekinula performans koji je zasjenio Povorku ponosa!

Kultura26.06.22, 01:48h

Glumci ispred Narodnog pozorišta potpuno goli, policija prekinula performans koji je zasjenio Povorku ponosa!
Iako performans koji je večeras šokirao Sarajlije nema nikakve veze sa održavanjem 3. Povorke ponosa, ipak su ga mnogi građani doživjeli upravo u tom kontekstu. No, očito je i da je prekinuti performans zasjenio uspješno organizovanu Povorku i da će ovaj događaj biti vruća tema narednih dana

 

 

 

Umjetnički događaj koji se večeras održavao ispred Narodnog pozorišta Sarajevo na trgu Susan Sontag, izazvao je neviđene reakcije. Riječ je o performansu  "Together", koji je organizovan kao drugi dio internacionalnog Art Festivala Zvrk.


Ovaj performans dio je projekta "East is best" koji je, kako je najavljeno, podržao EU program Performe Europe, a zamišljen je kao šestosatni događaj o zajedničkom životu i ljubavi.


Međutim, umjesto teatarskog užitka, ovaj događaj je šokirao prisutne građane i izazvao lavinu komentara na društvenim mrežama, s obzirom na to da glumci Leja Jurišić i Marko Mandić izvode performans skoro potpuno goli.


Iako je najavljen i kao dio programa "Kultura na ulice", iz NPS-a ističu kako oni nisu organizovali ovaj umjetnički događaj i da nije dio njihove produkcije.

 


Vlada KS se ograđuje


Vlada Kantona Sarajevo oglasila se večeras saopćenjem, naglasivši da ovaj performans nije dio projekta "Kultura s ulice".


- Vlada KS se ograđuje od događaja. Organizator snosi odgovornost za sadržaj. Eksplicitne nage scene su neprimjerene za javno izvođenje, jer postoje prostori koji su adekvatni za takve umjetničke koncepte - naveli su na zvaničnoj stranici Vlade.


Iako eksplicitni performans koji je večeras šokirao Sarajlije nema nikakve veze sa održavanjem 3. Povorke ponosa, ipak su ga mnogi građani doživjeli upravo u tom kontekstu. No, očito je i da je prekinuti performans zasjenio uspješno organizovanu Povorku i da će ovaj događaj biti vruća tema narednih dana.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 55

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još