ADVOKAT POJAŠNJAVA DETALJE

Je li se počelo razmotavati klupko montiranih procesa u Zenici? Razotkrivanje namještene presude Senaidu Begiću...

Front25.06.22, 21:08h

Je li se počelo razmotavati klupko montiranih procesa u Zenici? Razotkrivanje namještene presude Senaidu Begiću...
U vremenu važenja brojnih konvencija i međunarodnih dokumenata koji se bave zaštitom ljudskih prava, među kojima je i pravo na pravično suđenje, imamo potpunu deformaciju pravosudnog i policijskog sistema koje će generacije koje dolaze izučavati dugo dugo. Kako se sve ovo moglo desiti?! - pita advokat Almin Dautbegović

 

 

 

U aprilu prošle godine Kantonalni sud u Zenici izrekao je drugostepenu presudu u predmetu protiv Senaida Begića, tadašnjeg poslanika SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i bivšeg direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK. Ovom presudom Begić je osuđen na dvije i po godine zatvora.


U presudi je tada navedeno da je u vrijeme dok je obnašao funkciju direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK, od 2012. do 2016. godine, Begić nezakonito zapošljavao, nepropisno vršio refundaciju troškova liječenja u inostranstvu, zloupotrebljavao naknade za troškove prijevoza i kupio skupocjeni mobitel koji po odlasku s funkcije direktora nije razdužio.


Senaid Begić je više puta u javnosti pokušavao da dokaže da je riječ o montiranom procesu, o čemu je i DEPO Portal u više navrata pisao, a što možete čitati ovdje.  


Sada su se, međutim, pojavili i novi detalji vezani za ovaj slučaj. Naime, SDP BiH je i zvanično objavio na svom sajtu da je Tužilaštvo BiH formiralo predmet protiv tadašnjeg inspektora FUP-a Edina Kovača, kojeg oni smatraju odgovornim za navodno montiranje procesa.


Tim povodom Begićev advokat Almin Dautbegović pojašnjava za DEPO Portal:


- Otvaranje istrage protiv osumnjičenog bivšeg krim inspektora otvorilo je i niz pitanja na koja javnost očekuje brzi odgovor. Prvo je zašto mu nije određen pritvor obzirom na težinu krivičnog djela i mogućnost uticanja na svjedoke i saučesnike i uništenje dokaza. Prema dosadašnjoj pravosudnoj praksi pritvor je određivan za znatno beznačajnije stvari i lakše predmete.


Dautbegović postavlja i pitanje je li se osumnjičeni, ako mu već nije određen pritvor, "nagodio i dobio imunitet u zamjenu za svjedočenje kojim bi raskrinkao nalogodavce i otkrio sistem kako se pakuju i namještaju optužnice".


- Lično bih podržao ovakav ishod jer kažnjavanje krim inspektora bi bilo pravda, makar i zakašnjela, ali je puno važnije raskrinkati paralelni sistem miješanja u rad pravosudnih organa i optuživanje za potrebe dnevne politike. Senaid Begić je osuđen u namještenoj pravosudnoj utakmici drakonskom kaznom koja ga u prvom redu eliminiše iz političkog zivota - ističe advokat Dautbegović.


Također dodaje:


- U vremenu važenja brojnih konvencija i međunarodnih dokumenata koji se bave zaštitom ljudskih prava, među kojima je i pravo na pravično suđenje, imamo potpunu deformaciju pravosudnog i policijskog sistema koje će generacije koje dolaze izučavati dugo dugo. Kako se sve ovo moglo desiti?!

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!