Tužilaštvo BiH

Formiran predmet protiv bivšeg inspektora FUP-a zbog montiranja Senaidu Begiću

Hronika23.06.22, 12:11h

 Formiran predmet protiv bivšeg inspektora FUP-a zbog montiranja Senaidu Begiću
Između ostalih dokaza, u službenom aktu FUP-a br.09-04-4-2601/21 od 26.11.2021. godine stoji informacija da je Jedinica za profesionalne standarde zaprimila ukupno pet predstavki u kojima se direktno ili indirektno pominje bivši policijski službenik FUP-a Edin Kovač

 

 

 

Tužilaštvo BiH je formiralo predmet protiv bivšeg inspektora Federalne uprave policije, a nakon što je 15. aprila ove godine Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, Federalnoj upravi policije i Tužilaštvu BiH podnesen „Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu“ protiv Kovač Edina, bivšeg inspektora u detašmanu Zenica.

 

"Edin Kovač, bivši inspektor FUP-a, a danas zaposlenik JP Elektrodistribucija Zenica je krivičnom prijavom od 15. aprila uz veliki broj dokaza i izjave nekoliko svjedoka, optužen da je obavljajući službenu dužnost istražitelja MUP-a FBiH, Detašman Zenica, u periodu od marta 2016. do oktobra 2017. godine „montirao predmet“ protiv Senaida Begića, bivšeg direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK, te na taj način počinio krivično djelo „Zloupotreba službenog položaja, ili ovlaštenja iz člana 383 st. 1 Krivičnog zakona F BiH.Izvještaj protiv Begića koji je službeno vodio i potpisao inspektor Kovač je doveo sudskih procesa u kojima je Begić kasnije pravomoćno osuđen", navodi se u saopćenju Gradskog odbora SDP BiH Zenica.


Između ostalih dokaza, u službenom aktu FUP-a br.09-04-4-2601/21 od 26.11.2021. godine stoji informacija da je Jedinica za profesionalne standarde zaprimila ukupno pet predstavki u kojima se direktno ili indirektno pominje bivši policijski službenik FUP-a Edin Kovač.

 

"Jedna od predstavki iz 2017. godine se odnosila na navode lica datih prilikom saslušanja svjedoka Begić Senaida, da je Edin Kovač u bliskim odnosima sa osobom koja je protiv Begića podnijela krivičnu prijavu, odnosno sa Hamzić Dževadom. Takođe, iz istog akta FUP-a, informiše se da je tokom 2019.godine zaprimljena predstavka protiv drugog policijskog službenika FUP-a, u kojoj se indirektno navodilo da je prelazak Edina Kovača u JP Elektroprivredu BiH protuusluga za nezakonita postupanja istog dok je bio istražitelj u predmetima u kojima su se dokazivala krivična djela uposlenika navedene firme.Upravo proces protiv Begića koji je službeno vodio Kovač dovodi se u vezu sa njegovim ekspresnim zapošljavanjem u Elektrodistribuciju Zenica 06.11.2017.g.odnosno samo nekoliko dana nakon što je potpisao službeni izvještaj protiv Senaida Begića i isti poslao Tužilaštvu ZDK", navode iz lokalnog SDP-a.

 

Dodaju da i pored pet zvaničnih prijava i predstavki protiv Kovača, nikad nije pokrenut niti jedan krivični postupak, pod zvaničnim izgovorom iz FUP-a da je Edin Kovač bivši inspektor i da mu je dana 05.11.2017 godine prestao radni odnos u FUP-u!

 

"GO SDP BiH Zenica očekuje kada je upitanju ovaj ali i svi drugi predmeti, profesionalan odnos svih pravosudnih institucija u interesu pravde i pravičnosti uz striktnu primjenu materijalnog i procesnog prava. SDP BiH će i dalje nastaviti informisati medije i građane o navedenom postupku", zaključuje se u saopćenju. 

 

(NAP, DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!