FOTO/ Poseban osjećaj

Cijela porodica odlazi na hadž: Hafiz Mehić objasnio kako su ostvarili putovanje života

Lifestyle24.06.22, 08:25h

Cijela porodica odlazi na hadž: Hafiz Mehić objasnio kako su ostvarili putovanje života
Njih petoro: Hafiz Kemal Mehić, supruga Hava, djeca Belma, Šejma i Mehmedalija iz Gradačca pridružit će se danas drugim putnicima

 

 

 

U organizaciji Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini na hadž ove godine putuje 996 osoba.

 

Sve buduće hadžije će iz Bosne i Hercegovine u Saudijsku Arabiju otputovati danas, 24. juna, a planirano je da prvi avion sa Međunarodnog aerodroma u Sarajevu poleti u 9.20 sati.

 

Okupljanje hadžija zakazano je za 6.00 sati u Džamiji kralja Fahda u Sarajevu

 

Ostala četiri aviona sa hadžijama iz Bosne i Hercegovine prema Medini u Saudijskoj Arabiji poletjet će u 10.50, 14.30, 17.35 i 20.55 sati.

 

Među budućim hadžijama danas će otputovati i cijela porodica Mehić čija priča je oduševila bh. javnost. 

 

Njih petoro: Hafiz Kemal Mehić, supruga Hava, djeca Belma, Šejma i Mehmedalija iz Gradačca pridružit će se danas drugim putnicima.

 

Šejma Mehić javnosti je poznata kao bosanskohercegovačka interpretatorka ilahija i kasida, dok Šejmin otac hafiz Kemal ef. Mehić obavlja imamsku službu u džematu Reuf-begove džamije u Gradačcu.

 

porodica-mehic

 

'OD MALIH NOGU DJECU SAM POUČAVAO VRIJEDNOSTIMA ISLAMA'

 

Nesporedno pred polazak hafiz Kemal Mehić za Hayat.ba je kazao da je porodica Mehić, kao tradicionalna bošnjačka i imamska porodica, oduvijek imala želju da kruniše svoj stil i način života, zajedničkim odlaskom  na hadž.

 

- Kao suprug i otac, svoju sam djecu od malih nogu poučavao vrijednostima islama, lijepom edebu (ponašanju), ali najviše sam potencirano na stubove islama, čiju krunu predstavlja hadž.

 

POSEBAN OSJEĆAJ

 

Kazao je i kako u njemu trenutno vlada poseban i neopisiv osjećaj  zbog pomisli na to da će se uskoro ostvariti njihova dugogodišnja želja.

 

- Naš narod doživljaj i radost hadža znao bi opisati riječima: “To možeš samo doživjeti – ne može se opisati…” Stoga, u duhu ove izreke opisao bih i svoj trenutačni osjećaj: “Ovo samo možete doživjeti… - kaže Mehić za Hayat.ba.

 

POREDATI PRIORITETE

 

Sin Mehmedalija je štedio 12 godina, cijelu srednju i osnovnu školu a i ostali članovi porodice posebno za sebe. Hafiz Mehić govori da su imali jasnu viziju te da je dokaz da kada čovjek poreda pioritete dođe sve na svoje mjesto.

 

- Pored izdvajanja za osnovne životne potrebe, imali smo jasnu viziju: zajednički odlazak na hadž uz Allahovu, dž.š., pomoć i dozvolu. Još jednom smo se osvjedočili kada čovjek poreda prioritete i Allaha, dž.š., stavi na prvo mjesto – sve ostalo dođe na svoje mjesto. S tim u vezi, djeca su od svojih primanja, nastojala odvajiti dio za najljepše putovanje, putovanje života – hadž, te i sama imali priliku osvjedočiti se kako Gospodar Uzvišeni spusti svoj bereket kada se čovjek odluči Njemu u goste doći.


Kao poruku za čitatelje koji još uvijek nisu odlučili se na ovaj korak, ali i one koji možda zbog novca uopće ne razmišljaju o odlasku na hadž, hafiz Mehić je poručio:

 

- Šta ko želi ono hoće dočekati, samo treba nekoliko pričekati.. Molim Gospodara da svima dušama plemenitim koje vape za Časnom Mekom i Medinom, otvori puteve i omogući to. Amin!"

 

(Hayat.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 51

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još