Otvoreno pismo Uredu za hadž i umru

Problematična odluka Rijaseta IZ u BiH da se uplata od 12.000 KM za hadž ne vraća u slučaju pozitivnog PCR testa

Hronika10.06.22, 15:41h

Problematična odluka Rijaseta IZ u BiH da se uplata od 12.000 KM za hadž ne vraća u slučaju pozitivnog PCR testa
Pozivamo Rijaset Islamske zajednice u BiH i Ured za hadž i umru da odmah po uzoru na turističke agencije obezbijede osiguranje povrata novčanih sredstava u cijelosti u slučaju pozitivnog PCR ili antigenskog testa na COVID-19, koje iznosi oko 25 KM, što je u odnosu na namjeru protupravnog oduzimanja 12.000 KM beznačajno, istakao je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović

 

 

 

 

Cijena odlaska na hadž ove godine iznosi 12.000 KM prema informacijama Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u BiH, a jedan od dodatnih uslova jeste i da osoba bude vakcinisana protiv COVID-19 sa minimalno dvije doze ili sa tri doze ako je proteklo osam mjeseci od primanja druge doze. Međutim, iz ovog Ureda navode da će putnik na hadž prije početka putovanja obavezno uraditi PCR test, ali i citiramo: „Ured za hadž i umru ne preuzima bilo kakvu materijalnu obavezu povrata novčanih sredstava u slučaju pozitivnog rezultata PCR testa“, završen citat, upozorava predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

 

- S obzirom da se ne navodi ko je uslovio apsurdnu obaveznu vakcinaciju koja ne važi bez negativnog PCR testa time i Ured za hadž i umru diskriminira građane na osnovu njihovog vakcinalnog statusa i faktički podstiče na prisilnu vakcinaciju, što je Ustavni sud BiH po apelaciji advokata Mirnesa Ajanovića (AP 3932/21) ocijenio kao ozbiljno kršenja prava građana na privatni život i kršenje vladavine prava. Takođe, oduzimanjem novca u slučaju pozitivnog PCR testa krše se odredbe Zakona o obligacionim odnosima, u dijelu koji se odnosi na sticanje bez osnova odnosno bogaćenje na teret drugog.

 

Pozivamo Rijaset Islamske zajednice u BiH i Ured za hadž i umru da odmah po uzoru na turističke agencije obezbijede osiguranje povrata novčanih sredstava u cijelosti u slučaju pozitivnog PCR ili antigenskog testa na COVID-19, koje iznosi oko 25 KM, što je u odnosu na namjeru protupravnog oduzimanja 12.000 KM beznačajno - istakao je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 66

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još