Visoki predstavnik reagovao na izjave predsjednika RH

Schmidt poslao protestnu notu Ambasadi Hrvatske zbog Milanovića: 'Neka se suzdrži...'

Front23.06.22, 17:24h

Schmidt poslao protestnu notu Ambasadi Hrvatske zbog Milanovića: 'Neka se suzdrži...'
Rusija se, podsjetimo, protivila izboru Schmidta kao stalna članica Vijeća sigurnosti, pa ga Vijeće za implementaciju mira, odnosno njegov Upravni odbor, nisu jednoglasno imenovali. Njegovom imenovanju protivio se i Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, a i on, kao i Milanović, smatra da je nelegalno izabran

 

 

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt poslao je jučer diplomatsku notu hrvatskoj ambasadi u Sarajevu zbog izjava predsjednika Zorana Milanovića koji je u više navrata govorio kako je Schmidt nelegalni predstavnik, budući da ga nije potvrdilo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda.

 

Schmidt se u protestnoj noti referira na Milanovićeve izjave i podsjeća da je Hrvatska potpisnica Dejtonskog sporazuma i Aneksa 10, odnosno Sporazuma o civilnoj provedbi mirovnog rješenja, u kojem se definira i djelovanje visokog predstavnika, javlja Jutarnji list.

 

- Ured Visokog predstavnika, u ovom kontekstu, ljubazno moli hrvatske vlasti da se suzdrže od iznošenja neutemeljenih optužbi o imenovanju i statusu Visokog predstavnika - piše Schmidt u protestnoj noti hrvatskoj ambasadi u BiH.

 

Inače, u Aneksu 10 Daytonskog sporazuma piše kako potpisnice "zahtijevaju postavljanje Visokoga predstavnika, koji će biti imenovan u skladu s relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a, kako bi stranama olakšao napore, pokrenuo i, ako je prikladno, usklađivao aktivnosti organizacija i agencija koje su angažirane u civilnom aspektu mirovnoga rješenja na taj način što će provoditi zadaće povjerene rezolucijom Vijeća sigurnosti", te se navodi i da će strane potpisnice "u potpunosti surađivati s Visokim predstavnikom, te njegovim osobljem, kao i s međunarodnim organizacijama i agencijama, kao što je predviđeno u članku IX. Općega okvirnog sporazuma.

 

Rusija se, podsjetimo, protivila izboru Schmidta kao stalna članica Vijeća sigurnosti, pa ga Vijeće za implementaciju mira, odnosno njegov Upravni odbor, nisu jednoglasno imenovali. Njegovom imenovanju protivio se i Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, a i on, kao i Milanović, smatra da je nelegalno izabran.

 

U Vijeću sigurnosti nije donesena rezolucija o njegovu imenovanju. I dok s jedne strane Rusija i Srpska, kao i Milanović, tvrde da nije legalno izabran jer nije bilo rezolucije, međunarodna zajednica kaže da za to ni nije trebala rezolucija, te da ni njegov prethodnik nije izabran na taj način.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 94

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još