Od 6. do 9. jula

Bookstan i ove godine donosi niz zanimljivih programa

Kultura15.06.22, 17:17h

Bookstan i ove godine donosi niz zanimljivih programa
Izvršna direktorica Festivala Lamija Milišić kazala je na konferenciji za medije da će u okviru Festivala biti održana 32 programa

 

 

 

Međunarodni festival književnosti Bookstan ove godine biće održan od 6. do 9. jula pod temom “Opsadno stanje”.

 

U fokusu će biti pitanja koja se tiču načina na koji književnost djeluje uslijed društvenog haosa i krize kao stanja opsade života nad umjetnošću. Izdavačka kuća Buybook je 2022. objavila novo izdanje zbirke Tajna džema od malina Karima Zaimovića, zbirke koja je tokom godina postala simbol opkoljenog Sarajeva, ali i ratom zahvaćene Bosne i Hercegovine.

 

U duhu Zaimovićevog svjetonazora, kultura sjećanja, obilježavanja i propitivanja opsadnog stanja svijesti se odražava i sedmo izdanje Festivala.

 

Kako su istakli organizatori, iako se tema Bookstana veže za 30 godina opsade Sarajeva, također će pažnja biti usmjerena i na druga ratišta, poput Sirije, Ukrajine...

 

Izvršna direktorica Festivala Lamija Milišić kazala je na konferenciji za medije da će u okviru Festivala biti održana 32 programa.

 

Milišić je posebno istakla programe “Stanje opsade”, te promocije novopokrenute edicije “Dnevnik“ koji je osmislio Semezdin Mehmedinović.

 

U ovoj ediciji, između ostalih, nalaze se knjige: "Crveni kofer”, autorice Lane Bastašić , ”Kućni ljudi” Almina Kaplana , ”Adolfove uši” Marka Pogačara, “Mali smakovi” Selvedina Avdića.

 

I ove godine u okviru “Bookstana” biće upriličene radinice za mlade kritčare, koji dolaze iz cijele regije. Radionice će voditi Jagna Pogačnik.

 

U programu ovogodišnjeg festivala književnosti “Bookstan” između ostalih učestvuju: Senka Marić, Marko Vešović, Mustafa Akyol, Ivana Bodrožić, Mathias Énard, Milica Vučković, Boro Kontić, Adisa Bašić, Eve Ensler, Dragoslav Dedović, Semezdin Mehmedinović, Igor Borozan, Igor Stanojoski, Katharina Volckmer ...

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!