Bh. rediteljka otkrila

Žbanić: Rečeno mi je da se moraju konsultovati sa Vučićem oko emitovanja 'Quo vadis, Aida' na RTS-u

Mediji12.06.22, 15:53h

Žbanić: Rečeno mi je da se moraju konsultovati sa Vučićem oko emitovanja 'Quo vadis, Aida' na RTS-u
Dodala je da ne može da razumije zbog čega se “Quo vadis, Aida?” ne prikazuje u Srbiji, iako je 2006. njen film “Grbavica” imao projekcije i veliku publiku u Beogradu

 

 

Bosanskohercegovačka rediteljica Jasmila Žbanić izjavila je da joj je u razgovorima oko mogućnosti prikazivanja njenog filma “Quo vadis, Aida” na Radio televiziji Srbije neformalno rečeno da bi o tome prethodno morali da se konsultuju su predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

 

Navela je da je nju „to neshvatljivo“, te zapitala „zašto o tome treba da se pita predsjednik države…?, prenio je vojvođanski portal Autonomija.

 

„Znam samo da nikad ne bih mogla da živim u državi u kojoj se o prikazivanju jednog filma pita predsjednik države…”, kazala je Žbanić.

 

Ona se obratila publici preko video linka, u okviru Autonomnog festivala žena (AFŽ) u Novom Sadu, gdje je višestruko nagrađivan film “Quo vadis, Aida” prikazan sinoć i preksinoć, u Muzeju savremene umjetnosti Vojvodine, prenosi Danas.rs.

 

Dodala je da ne može da razumije zbog čega se “Quo vadis, Aida?” ne prikazuje u Srbiji, iako je 2006. njen film “Grbavica” imao projekcije i veliku publiku u Beogradu.

 

“To mi je neshvatljivo… To znači da je danas atmosfera puno gora”, ocijenila je ona.

 

Prethodno je u Srbiji taj film zvanično javno prikazan jedino u Novom Pazaru, dok na nacionalnim televizijskim frekvencijama nije emitovan.

 

Film „Quo vadis, Aida“ dobitnik je ovogodišnje evropske nagrade LUX, koju dodjeljuju Evropski parlament i Evropska filmska akademija, u partnerstvu sa Evropskom komisijom i Europa Cinemas.

 

Proglašen je prethodno i za najbolje evrpsko ostvarenje na 34. dodeli Evropskih filmskih nagrada u decembru 2021., a kao kandidat Bosne i Hercegovine ušao je u uži izbor za nagradu Američke filmske akademije Oskar.

 

AFŽ treći put održava u Novom Sadu, od 6. do 12. juna.


(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 36

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još