CIK će dobiti traženi novac

Schmidt upotrijebio bonske ovlasti: Visoki predstavnik nametnuo odluku o finansiranju izbora

Front07.06.22, 14:50h

Schmidt upotrijebio bonske ovlasti: Visoki predstavnik nametnuo odluku o finansiranju izbora
Ovom odlukom nalažem sljedeće: CIK će dobiti iznos od 12,5 miliona koji je određen za pripremu i održavanje izbora - naveo je Schmidt

 

 

Visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo je odluku o finansiranju Općih izbora 2022. godine u Bosni i Hercegovini.

 

- Primio sam k znanju odluku koju je donijelo Vijeće ministara, a koja se čini kao korak u pravom smjeru. Nakon što sam je provjerio zaključio sam da nije dovoljno dobra.

 

Odgovorni političari nisu bili u stanju osigurati finansiranje

 

Nakon sto sam prikupio detaljne informacije sa Ministarstvom finansija i CIK-om sasvim mi je jasno da sredstva nisu dovoljna. Budući da finansiranje izbora još uvijek nije osigurano potrebno je osigurati da se održe na vrijeme. 

 

Ovom odlukom nalažem sljedeće: CIK će dobiti iznos od 12,5 miliona koji je određen za pripremu i održavanje izbora - naveo je Schmidt.

 

- Mojim odlukama pravosnažno se mijenja odluka Vijeća ministara i osiguravaju sredstva za automatsko i privremeno finansiranje izbora. Moram reći da nisam zadovoljan što sam morao donijeti ovu odluku i pri tome uzimam u obzir opredijeljenost ljudi da se provedu izbori. Moram reći da to nije dobro jer pokazuje da odgovorni političari nisu bili u stanju osigurati finansiranje izbora - rekao je Schmidt.

 

Pravo građana

 

I da pojasnim, ovo nije odluka koja se tiče samog Izbornog zakona, znam da se na tome treba još puno raditi. Isto tako apeliram na sve da izbori nisu donacija stranaka već pravo građanima da izraze svoj stav - rekao je Schmidt.

 

Datum izbora odavno je određen i odgovornima smo se obratili već 20. januara.

 

- Isti apel ponovili smo 5. aprila, međutim nismo dobili dostatan odgovor. Tako da sasvim jasno kažem - svako ko misli da može igrati političke igre sa osnovnim zahtjevima demokratije mora biti odgovoran - rekao je Schmidt.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL/Foto: FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 84

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još