dojava bila lažna

Prijeteća poruka CIK-u stigla na ruskom jeziku: 'Na ovaj korak su nas natjerale vlasti BiH svojom antiruskom politikom'

Hronika02.06.22, 12:00h

Prijeteća poruka CIK-u stigla na ruskom jeziku: 'Na ovaj korak su nas natjerale vlasti BiH svojom antiruskom politikom'
Prema informacijama "Avaza", sadržaj poruke je sličan jučerašnjoj prijetnji policijskim stanicama u Sarajevu, gdje se između ostalog navodi da: "Ni Nato vam neće pomoći"

 

 

11: 20 - Iz Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo potvrđeno je za portal "Avaza" da su zaprimili dojavu da je i u zgradi Centralne izborne komisije postavljena bomba. Sjednica CIK-a trebala je početi u 10 sati, no trenutno se evakuira osoblje.

 

Prijeteća poruka upućena je putem maila na ruskom jeziku i stigla je na jedan od računara ove institucije u 9.28 sati.

 

Prema informacijama "Avaza", sadržaj poruke je sličan jučerašnjoj prijetnji policijskim stanicama u Sarajevu, gdje se između ostalog navodi da: 

 

 - Na ovaj korak su nas natjerale vlasti BiH svojom antiruskom politikom i nasrtajem na naš bratski srpski narod u RS. NATO Vam neće pomoći. Utječite na svoju vladu ako ne želite, kao u Ukrajini. S poštovanjem FSB!

 

prijeteca-poruka-cik

 

Zbog obziljnosti situacije, u sve je uključeno Tužilaštvo BiH i izdata je usmena naredba SIPA-i, MUP KS i Federalnoj upravi policije da obave KDZ pregled. Policijske ekipe već su na terenu.

 

Slučaj je preuzela SIPA, koja je u koordinaciji s postupajućom tužiteljicom. Ekipe SIPA, MUP KS i FUP-a na terenu su od 9.50 sati i obavljaju pregled lokacije.

 

12:00: Dojava o podmetnutoj eksplozivnoj napravi u zgradi Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIKBiH) bila je lažna, potvrdio je Feni stariji narednik Velimir Gavran, vođa tima Odjela za protrudiverzionu zaštitu Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH (DKPTBiH).

 

- Jutros smo zaprimili dojavu o podmetnutoj eksplozivnoj napravi u zgradi CIK-a BiH, nakon čega su se policijski službenici Odsjeka za protudiverzionu zaštitu uputili na lice mjesta oko 10 sati, gdje su nakon razgovora s unutrašnjim osiguranjem CIK-a, pristupili protudiverzionom pregledu objekta - kazao je Gavran.

 

Dodao je kako su na pregledu angažirani timovi, koji su ustanovili da se radi o lažnoj dojavi.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 22

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još