Proizvođači automobila pokušavaju smanjiti sadržaj litija u baterijama

Cijene litija rastu 500 posto: Cijela električna mobilnost postaje upitna!?

Biznis Klub30.05.22, 11:50h

Cijene litija rastu 500 posto: Cijela električna mobilnost postaje upitna!?
Najnovija zbivanja u svijetu, ratovi, sankcije i nestašice, podignuli su cijene nekih sirovina na razinu koja više nije prihvatljiva

 


 

Ako su električni automobili budućnost, a vjerojatno jesu, onda bi trebalo osigurati da budu dostupni i onima koji danas kupuju Polo, Clio, Yaris i slična mala gradska vozila. Odnosno, neki od njih morali bi biti cjenovno prihvatljivi. Najnovija zbivanja u svijetu, ratovi, sankcije i nestašice, podignuli su cijene nekih sirovina na razinu koja više nije prihvatljiva.

 

Bez litija nema baterija u električnim automobilima, kao što bez kakaa nema čokolade ili vina bez grožđa. Doduše, okus nekih od najjeftinijih vina budi sumnju da su u svom prethodnom životu ikada bila grožđe…

 

Šalu na stranu, velika potražnja za litijem njegovu je cijenu podignula za 500 posto, kako izvještava Bloomberg, a to bi novim električnim automobilima moglo dodati novih 1.000 eura na ionako previsoke cijene. Umjesto smanjenja cijena, one će rasti.

 

Isto se odnosi i na opskrbu drugim metalima koji se koriste u proizvodnji baterija, kao što su nikal, grafit i kobalt, na koje je utjecao i rat u Ukrajini, što je još više pogoršalo situaciju, prenosi Hak revija.

 

Tesla može izgraditi gigatvornicu za otprilike dvije godine, katodna postrojenja mogu se izgraditi za kraće vrijeme, ali može potrajati i do 10 godina za podizanje ekološki prihvatljivog postrojenja za rudarenje i dobivanje litija.

 

Proizvođači automobila pokušavaju smanjiti sadržaj litija u baterijama, a neki stručnjaci sugeriraju da bi recikliranje starih baterija moglo zadovoljiti 16 posto godišnje potražnje do 2035.

 

Tada bi se trebala pojaviti nova tehnologija baterija koja bi mogla smanjiti potražnju za litijem. Mnogo je tu možda i pretpostavki…

 

(Biznisinfo.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!