Skrivao se u stanu na Grbavici u Sarajevu

Ko je Mirsad Kandić, terorist kojem prijeti doživotna robija u SAD-u: Imao 11 identiteta, fanatike vrbovao jezivim 'dokumentarcem'

Hronika27.05.22, 11:36h

Ko je Mirsad Kandić, terorist kojem prijeti doživotna robija u SAD-u: Imao 11 identiteta, fanatike vrbovao jezivim 'dokumentarcem'
Ovog teroristu su uspjeli locirati službenici Obavještajno sigurnosne agencije BiH i Službe za poslove sa strancima BiH. Prilikom hapšenja, kod sebe je imao lažnu bh. ličnu kartu na ime Edin Radončić. On ja, čak, prilikom skrivanja u Sarajevu, operiran u klinici svog rođaka Zuvdije Kandića. Za njim su godinama tragale američke sigurnosne agencije

 

 

 

Savezni sud u Brooklynu proglasio je krivim Mirsada Kandića za saradnju sa Islamskom državom, objavilo je u srijedu Ministarstvo pravde SAD-a. Kandiću će kazna biti izrečena u novembru, a prijeti mu doživotna robija, piše Istraga.ba.

 

Mirsad Kandić je državljanin Kosova, a uhapšen je u Sarajevu u junu 2017. godine, gdje se skoro šest mjeseci skrivao u iznajmljenom stanu u naselju Grbavica. Ovog teroristu su uspjeli locirati službenici Obavještajno sigurnosne agencije BiH i Službe za poslove sa strancima BiH. Prilikom hapšenja, kod sebe je imao lažnu bh. ličnu kartu na ime Edin Radončić. On ja, čak, prilikom skrivanja u Sarajevu, operiran u klinici svog rođaka Zuvdije Kandića. Za njim su godinama tragale američke sigurnosne agencije. Prema policijskim izvorima, Mirsad Kandić je imao najmanje jedanaest identiteta, a u Siriju i Irak je prebacio oko 20 hiljada džihadista koji su se borili pod zastavom Islamske države Iraka i Levanta (ISIL). Među osobama koje je Kandić prebacio u Irak bio je i australski državljanin Jake Bilardi,  poznatiji kao Jihady Jake koji se 11. marta 2015. godine u samoubilačnom napadu automobilom bombom raznio u iračkoj Ramadi.


 
Nikon što je uhapšen u junu 2017. godine, Kandić je 31. oktobra 2017. godine izručen vlastima SAD-a, gdje mu se sudilo sve do početka ove sedmice kada je proglašen krivim, a kazna će mu biti izrečena u novembru.

 

“Kandić je bio visokorangirani pripadnik ISIL-a koji je regrutirao bezbroj fanatika, pomažući im da putuju u Siriju i druge teritorije kako bi postali borci ISIS-a. Optuženi je pomagao ekstremističku grupu na mnoge druge načine, uključujući obezbjeđivanje oružja i širenje nasilne propagande širom svijeta, kako bi se nastavila njena krvava i brutalna teroristička kampanja. Kandićeve radnje bile su direktno povezane s napadima i značajnim gubitkom života”, naveo je američki tužitelj

 

Kandić je, saopćeno je iz Ministarstva pravde SAD-a, pomogao da se izgradi tajni lanac snabdijevanja voljnih boraca za ISIS, regrutujući ih preko društvenih medija i osiguravajući njihov ilegalni tranzit u Siriju kako bi mogli voditi rat.

 

“On je igrao vitalnu ulogu u komunikacijskoj mreži terorističke grupe, omogućavajući ISISL-u da zadrži svoju teritoriju unutar Sirije, i potičući borce ISIL-a širom svijeta da planiraju napade. Iako je prijetnja koju predstavlja ISIL evoluirala, moramo nastaviti našu potjeru i kažnjavanje onih koji podržavaju terorističku organizaciju”, saopćeno je.

 

Osuđujuća presuda, navodi se dalje, rezultat je “višegodišnje saradnje međunarodnih i domaćih partnera”.  

 

Prije nego je otišao u Siriju, Kandić je živio u New Yorku. Dva puta je bezuspješno iz SAD-a pokušao preći u Siriju. Nakon što je shvatio da je to nemoguće, autobusom se prebacio do Meksika odakle je letio  preko Paname, Brazila, Portugala, Njemačke, Kosova i Turske, prije nego što je stigao u Siriju krajem 2013. godine. Kandić se ISIL-u pridružio u sirijskom gradu Haritanu. Vodstvo ISIL-a je, potom, uputilo Kandića u Tursku kako bi preuzeo poslove krijumčarenja stranih boraca i oružja u Siriju. Proglađen je ISIL-ovim emirom za medije. Prema presudi,  Kandić je širio poruke o regrutaciji ISIL-a i jezivu propagandu koristeći više od 120 Twitter naloga.

 

“Na primjer, Kandić je poslao “dokumentarac” koji je producirao ISIL pod nazivom “Plamen rata”. Ovaj video je slavio osvajanja ISIL-a i sablasna pogubljenja ISIS-ovih zarobljenika, uključujući slučajeve u kojima su žrtve bile prisiljene da kopaju svoje grobove prije nego što su po prijekom postupku pogubljene pucnjem. Optuženi je tvitovao da je ovaj video “najbolja stvar ikada viđena na ekranu”. Kandić je također bio posvećen regrusitiranju stranih boraca za ISIS. Poslao je hiljade radikaliziranih boraca dobrovoljaca ISIL-a iz zapadnih zemalja na teritorije pod kontrolom ISIL-a u Siriji i na Bliskom istoku. To je uključivalo jednog Njujorčanina koji je postao snajperist i trener snajperista ISIL-a i još jednu osobu koja je postala emir sigurnih kuća ISIS-a u sirijskoj provinciji Idlib”, navedeno je u presudi objavljenoj u srijedu. 

 

Jedan od stranih boraca koji se pominju presudi, a kojeg je regrutovao optuženi Kandić bio je Jake Bilardi iz Australije. Bilardi je kontaktirao optuženog u junu 2014. tražeći pomoć za prebacivanje u Siriju radi pridruživanja ISIL-u. Kandić mu je dao smjernice za dolazak u Istanbul u Turskoj. Kandić je, potom, dogovorio da Bilardi bude pokupljen na aerodromu u Istanbulu i prokrijumčario ga u Siriju. Kandić je održavao kontakt s Bilardijem i kada je postao ISIL-ov bombaš samoubica. Bilardi je 11. marta 2015. godine počinio samoubilački napad kamionom zajedno sa svojim kolegama, pripadnicima ISIL-a, u iračkom gradu Ramada, ubivši, tako, sebe i više od 30 iračkih vojnika i iračkog policajca. Prije napada, Kandić je Bilardiju poželio sreću i rekao: “Neka Allah učini da unutrašnji organi implodiraju”.

 

“Nakon napada, Kandić je hvalio Bilardija, kako na Twitteru, tako i pred saučesnicima. U audio snimcima koji pominju slične samoubilačke napade, optuženi je hvalio ubistvo više od 90 ljudi kao dobro”, navedeno je u saopćenju Ministarstva pravde SAD-a. 

 

Osim toga, Kandić je, na ratištima, davao obavještajne podatke i karte  ISIL-ovim komandantima i borcima na terenu, uključujući i bh. državljanina Bajru Ikanovića koji je, također, poginuo u Siriji.

 

“Kandić je također sklopio zavjeru sa (Bajrom) Ikanovićem i drugim pripadnicima ISIL-a u Siriji da kopaju tunele ispod tursko-sirijske granice kako bi u isto vrijeme prebacili 800-1000 boraca u ISIL. Kandić je također oblikovao informacijsko okruženje u kojem je ISIL djelovao. Na primjer, optuženi je uputio druge pristalice ISIL-a da se suzdrže od objavljivanja bilo kakvih informacija o uspjehu (ili neuspjehu), kao i da minimiziraju svako izvještavanje o vojnoj akciji ISIL-a. Kandić je upravljao i novcem za borce ISIL-a u Siriji, uključujući dvojicu borca ​​ISIL-a koji su optuženom dali svoje bankovne kartice, s kojih je bankovni zapis pokazao više od 40.000 dolara u transakcijama. Kandić je prokrijumčario oružje ISIL-u u Siriji, uključujući nišan za snajperistu ISIL-a. Kandić je upravljao privatnom tržnicom preko Telegrama – nazvanom “Hilafa (Halifat) Market” – za koju je optuženi bio administrator grupe s ovlaštenjem da ograniči pristup grupi. Članovi su često objavljivali vatreno oružje i vojnu opremu na prodaju, uključujući minobacače, samoubilačke pojaseve, jurišne puške i drugo vatreno oružje. Među članovima privatnog Telegram tržišta optuženog Kandića bio je Abu Luqman, koji je u to vrijeme bio guverner ISIL-a za provinciju Raqqa, de facto glavni grad ISIL-a u Siriji”, navedno je na stranici Ministarstva pravde SAD-a. 

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 25

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još