Potpisan sporazum

Na Igmanu i Bjelašnici uskoro počinje obnova olimpijskih objekata za organizaciju 53. EFNS-a

Hronika24.05.22, 19:04h

Na Igmanu i Bjelašnici uskoro počinje obnova olimpijskih objekata za organizaciju 53. EFNS-a
Po navodima ministra Delića, cilj realizacije ovog projekta je staviti naše olimpijske planine u fokus europske šumarske zajednice, ali i akademske zajednice iz oblasti šumarstva i zaštite šuma te druge javnosti, što će dugoročno osigurati i mogućnosti kandidiranja za organizaciju velikih međunarodnih takmičenja

 

 

Na planinama Igman i Bjelašnica uskoro počinje obnova olimpijskih objekata, potpisan je sporazum za realizaciju aktivnosti na organizaciji 53. Evropskog takmičenja šumara u nordijskim disciplinama (EFNS), saopćeno je iz pres-službe Sarajevskog kantona.  

 

Sporazum je potpisao ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić s direktorom „Sarajevo-šuma“ Samirom Omerovićem, direktorom ZOI '84 Jasminom Mehićem, direktoricom Zavoda za izgradnju KS Belmom Barlov i predsjednikom Udruženja inženjera i tehničara šumarstva FBiH Vahidinom Lušijom.

 

Ovaj sporazum regulira podjelu aktivnosti i odgovornosti koje je ranije usvojio Organizacioni odbor EFNS-a.  

 

Ministar Delić podsjetio je da se na omogućavanju uvjeta za održavanje 53. EFNS-a u Sarajevu aktivno radi ove kao i prethodne godine i da sporazum omogućava početak ralizacije neophodnih aktivnosti. 

 

- Nakon više od godinu dana, stekli smo uvjete da krenemo u realizaciju aktivnosti koje će EFNS dovesti u naš grad i našu domovinu. Općinsko vijeće Hadžići prošle sedmice usvojilo je Urbanistički projekt Igman - Veliko polje i to je zeleno svijetlo našim preduzećima da krenu u revitalizaciju i obnovu olimpijskih sadržaja na Igmanu. Ovaj projekat, dakle, doprinijet će prevashodno rješavanju zapuštenosti i nebrige o olimpijskim nordijskim objektima namijenjenim za biathlon i skijaško trčanje na Velikom Polju na Igmanu. Komplementaran je s Regulacionim planom za Sportsko-rekreativni centar Igman i usklađuje se s trenutnim aktivnostima na finalizaciji Urbanističkog projekta Igman-Veliko Polje koji radi Općina Hadžići u koordinaciji sa Zavodom za planiranje KS - izjavio je ministar Delić.  

 

Po njegovim navodima, cilj realizacije ovog projekta je staviti naše olimpijske planine u fokus europske šumarske zajednice, ali i akademske zajednice iz oblasti šumarstva i zaštite šuma te druge javnosti, što će dugoročno osigurati i mogućnosti kandidiranja za organizaciju velikih međunarodnih takmičenja. 

 

- Organizacija ovog takmičenja svojevrsna je i promocija tursitičkih potencijala, zimskog i ljetnog planinskog turizma, odnosno oživljavanje Velikog Polja na Igmanu u ljetnom i zimskom periodu, kao i promocija šumarstva i održivog gospodarenja šumama u Sarajevu, ali i Bosni i Hercegovini - Delićeve su riječi.  

 

Kako je istaknuto tokom potpisivanja sporazuma, saradnja između strana potpisnica odvijat će se u skladu s općim aktima i statutima potpisnika i na osnovu potpisanih ugovora za eventualni pojedinačni projekt u pripremi organizacije za 53. EFNS.  

 

Sportski objekti/borilišta bit će korišćeni za održavanje 53. EFNS-a u zimskim sportovima i disciplinama u skladu s uputama i vodičem krovne organizacije ovog takmičenja.   

 

Potpisivanjem sporazuma, Organizacioni odbor EFNS-a, kao glavni nositelj i organizator takmičenja, zvanično može početi provoditi sve planirane aktivnosti shodno usvojenom operativnom planu i budžetu za ovo takmičenje.  

 

Organizator aktivnosti takmičenja bit će angažiran u vidu Organizacionog odbora 53. EFNS-a. 

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!