hoće li visoki predstavnik odgovoriti?

Izetbegović: Iscrpili smo sve... Očekujemo da Schmidt nametne neophodne odluke koje ce omogućiti provedbu izbora

Front23.05.22, 16:31h

Izetbegović: Iscrpili smo sve... Očekujemo da Schmidt nametne neophodne odluke koje ce omogućiti provedbu izbora
Na pitanje da prokomentariše prijedlog Milorada Dodika da RS finansira izbore kazao je da on pokušava da dokaže da je Bosna i Hercegovina sastavljena od dva entiteta te da se to ne smije dopustiti

 

 

 

Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine nije prihvatio prijedlog Kluba Bošnjaka se se osiguraju novčana sredstava za predstojeće izbore. Predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao je da visoki predstavnik treba nametnut odluku kojom će sredstva biti osigurana. 

 

Izetbegović smatra da su neusvajanjem sredstava za provođenje izbora prekršene evropske konvencije i Ustav.

 

- Danas smo iscrpili zadnje mogućnosti, očekujemo od visokog predstavnika da povuče korake. Ja ne očekujem od Schmidta da nametne budžet već da nametne neophodne odluke koje ce omogućiti provedbu izbora. Šmit će nam trebati sve dok se ne bude poštovali zakoni i Ustav - rekao je Izetbegović.


Na pitanje da prokomentariše prijedlog Milorada Dodika da RS finansira izbore kazao je da on pokušava da dokaže da je Bosna i Hercegovina sastavljena od dva entiteta te da se to ne smije dopustiti.

 

U kontekstu propalih pregovora o Izbornom zakonu kazao je da je javnost mogla vidjeti kakvim je pritiscima bio izložen i kakvi su prijedlozi bili na stolu.

 

- Koji su protivustavni, koji onemogućavaju zauvijek provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava, ja koji sam to odbio sam po nekima kriv za ovo stanje - rekao je Izetbegović.

 

(Avaz, DEPO PORTAL/rm)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 64

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još