ISTRAŽIVANJE JAVNOG MNIJENJA/ Kako građani Sarajeva ocjenjuju rad Vlade i ministara KS

Ne rade loše: Najbolji ministar je Adnan Šteta, dobro stoji i premijer Edin Forto

Front17.05.22, 18:46h

Ne rade loše: Najbolji ministar je Adnan Šteta, dobro stoji i premijer Edin Forto
Novo istraživanje javnog mnijenja pokazalo je kako čitatelji i pratitelji DEPO Portala većinski podržavaju rad premijera Edina Forte u Kantonu Sarajevo, dok je najbolje ocijenjen ministar saobraćaja Adnan Šteta

 

 

 

U proteklom periodu naš portal je putem svog panela DEPO Puls istraživao kakav odnos čitaoci imaju naspram rada Vlade Kantona Sarajevo. U anketnom panelu učestovala su 2724 čitatelja i pratitelja našeg portala, od čega je 91,8 posto njih bilo iz Sarajeva. 

 

U prvom pitanju čitaoci su ocjenjivali generalni radi vlade premijera Edina Forte i opći je utisak, sudeći po ovim odgovorima, da ne radi loše. Naime, čak je 33,2 posto učesnika u anketi rad Vlade KS ocijenilo „odličnim“, dok im je 24,1 posto dalo ocjenu „vrlo dobar“. Ovako veliki procenat čitatelja DEPO Portala koji rad vlade ocjenjuju pozitivnim može se tumačiti i kroz učešće u anketi velikog broja simpatizara stranaka iz „Trojke“ koji participiraju u radu Vlade, ali je zasigurno i indikator općeg raspoloženja javnosti u Sarajevu.

 

vlada-ks1

 

Procenat onih koji su rad Vlade ocijenili „vrlo lošim“ je 15,3, posto, dok je za 9,9 posto taj rad „loš“.  Za 17,5 posto anketiranih Vlada KS radila je i radi „prosječno“.

 

Zanimljivi su rezultati i kada je u pitanju ocjena rada premijera i ministara po strankama. Tako je za 29,6 posto najbolji rad ministara iz SDP-a BiH, dok su druge dvije stranke u „Trojci“ izjednačane kada je u pitanju rad njihovih ministara, pa je 19,8 posto anekiranih ističe rad ministara iz redova Naroda i Pravde, a 19,6 posto preferira one iz Naše stranke. Sigurano je da ovakvi rezultati jednim dijelom govore o raspoloženju javnosti, ali isto tako i o strukturi publike DEPO Portala koja naginje više od liberalnog centra ka lijevoj orijentaciji.

 

vlada-ks3

 

U javnosti će vjerovatno najviše polemike izazvati ocjena rada samog primijera i ministara u Vladi KS. Tako je tu najviše pozitivnih glasova pokupio ministar saobraćaja Adnan Šteta – čak 23,4 posto. Očito da je ovaj agilni ministar, pokretanjem projekata u oblasti saobraćajne infrastrukture, kao takav i prepoznat, ali je ovih dana i pod velikom medijskom paljbom svojih političkih protivnika. To potvrđuje staro pravilo u BiH – ko ovdje radi, toga najviše i kritikuju.

 

adnan-steta3

 

Rad premijera Edina Forte čitatelji našeg portala poštuju i dobio je 16,3 posto glasova u anketi. Iza njega su ministar privrede Adnan Delić (13,2 posto), ministar zdravstva Haris Vranić (11,5 posto) i ministar za kulturu i sport Samir Avdić (8,5 posto).

 

vlada-ks2

 

Sve u svemu, rezultati ove ankete pokazuju da čitatelji DEPO Portala većinski imaju pozitivan odnos prema radu aktuelne kantonalne vlade, te ističu rad premijera Forte i pobrojanih ministara u prvi plan.

 

Svjesni smo da će ova ovi rezultati izazvati negodovanje trenutne opozicije u Kantonu Sarajevo i da ćemo kao portal biti na meti njihovih kritika. Ali, tako je to – ko gubi, ima pravo i da se ljuti.

 

Naša vjerna publika pokazala je svoj stav i u ovoj anketi, a mi nastavljamo sa DEPO Pulsom i dalje.

 

Čitajte i prate DEPO Portal – medij za novi ritam života.

 

 

(DEPO Portal/ak)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 73

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još