Mirza Musa o vršnjačkom nasilju u sarajevskoj osnovnoj školi

'Dječaka niko nije udario! Da je škola reagovala na vrijeme, problem je mogao biti spriječen. Kćerka je izašla uplakana...'

Hronika08.05.22, 10:08h

'Dječaka niko nije udario! Da je škola reagovala na vrijeme, problem je mogao biti spriječen. Kćerka je izašla uplakana...'
U petak 24.4.2022. godine se desila kulminacija vršnjačkog nasilja, nešto preko čega ni jedan roditelj, škola, ali ni ovo društvo ne smije preći. Zbog poštovanja prava djeteta, ali i istrage koja je u toku, ne želim detaljnije opisivati sam događaj. Međutim, da je škola reagovala na vrijeme, problem je mogao biti spriječen i riješen u okviru institucija

 

 

 

Nakon što su mediji objavili priču o incidentu u školskom dvorištu Osnovne škole Safvet-beg Bašagić u Sarajevu o tome kako je 11-godišnjeg dječaka A.S. fizički napao roditelj druge učenice Mirza Musa, inače i direktor Gerontološkog centra Sarajevo, DEPO Portalu se obratio i Musa, koji je iznio svoju stranu priču. Njegovu reakciju objavljujemo u cjelosti:

 

- Poštovani,


Prvenstveno se obraćam kao roditelj koji je posebno na udaru javnosti kao odgovorna osoba u javnoj ustanovi KS. Mjesecima unazad moje dijete, ali i druga djeca su bile žrtve fizičkog i verbalnog vršnjačkog nasilja u Osnovnoj školi “Safvet-beg Bašagić” Sarajevo. Sve je pokušavano da se opravda i predstavi kao “dječija igra” dok nasilje nije preraslo u nešto što ima elemente neprimjerenog. Svaki roditelj maloljetnog djeteta (muškog ili ženskog) zna kako se osjeća dok čita ove redove.

 

U petak 24.4.2022. godine se desila kulminacija vršnjačkog nasilja, nešto preko čega ni jedan roditelj, škola, ali ni ovo društvo ne smije preći. Zbog poštovanja prava djeteta, ali i istrage koja je u toku, ne želim detaljnije opisivati sam događaj. Međutim, da je škola reagovala na vrijeme, problem je mogao biti spriječen i riješen u okviru institucija. Kćerku sam sačekao nakon nastave, kad mi je uplakana opisala nasilje koje je pretrpjela tog dana u školi. Zadržao sam počinioca od bijega, povisio glas i tražio da odmah dođu policija, roditelji, pedagog i direktor škole kako bih prijavio ozbiljan slučaj vršnjačkog nasilja. Pomenutog dječaka niko nije udario, što mogu potvrditi roditelji ostale djece iz razreda koji su bili prisutni kao i osoblje škole. Ove tvrdnje će svakako biti i dokazane u pravnim postupcima koji slijede.

 

Iako se nigdje ne spominje, a i direktor škole je, u izjavama posljednjih dana, propustio da kaže: nasilje mu je više puta prijavljeno, da nastavnik na čijem je času problem kulminirao nije reagovao, da je nekoliko dana prije toga slučaj prijavljen pedagogu i da postoje i druga djeca koja su bila žrtve postupaka. Postoje nalazi psihologa unazad mjesecima. Da li je škola reagovala na vrijeme i postupila po Smjernicama za postupanje u slučaju nasilja nad djecom u BiH? O svemu ovome postoje dokazi, koji su predmet obrade u istrazi koja se trenutno vodi od strane nadležnih institucija. Kako bih zaštitio prava svoga djeteta (kao i druge djece) koja su žrtve nasilja, nisam želio da se na ovaj način obraćam javnosti. Svjestan sam da će moje obraćanje biti čitano i od njihovih vršnjaka, što dodatno može produbiti traume. Ipak, ako ne kažem svoju stranu, javnost će ostati uskraćena za punu informaciju.

 

Senzacionalističko izvještavanje o ovom slučaju, zasnovano na jednoj strani priče ne doprinosi rješavanju problema sistemskog vršnjačkog nasilja u našim obrazovnim ustanovama kao i odgovora na isto.


Kao rezultat, sigurnost moje porodice je trenutno ugrožena kroz posredne i neposredne prijetnje, ucjene i medijsko diskreditovanje. Dok moje dijete i dalje sa strahom ide u školu gdje je izložena dodatnoj verbalnoj i psihološkoj torturi. Sve prethodno navedeno sam uredno prijavio Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i vjerujem da će institucije biti sposobne da nas zaštite. Obzirom da je u toku istraga svih ovih ali i svih drugih okolnosti prije, tokom i poslije pomenutog događaja – zamolio bih širu javnost da se suzdrži od donošenja suda a u najboljem interesu zaštite maloljetnih djevojčica i dječaka.

 

S poštovanjem,


Mirza Musa
08.05.2022.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 40

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još