UKOP U HAREMU ALTUN ALEM DŽAMIJE

Završena obdukcija posmrtnih ostataka Muamera Zukorlića: Da li je bivši muftija IZ u Srbiji zaista otrovan?!

Hronika06.05.22, 18:10h

Završena obdukcija posmrtnih ostataka Muamera Zukorlića: Da li je bivši muftija IZ u Srbiji zaista otrovan?!
Njegov sin, Usame Zukorlić, koji ga je naslijedio na čelu Stranke pravde i pomirenja (SPP) rekao je novinarima da je ovo jako težak trenutak za porodicu, ali da im je potreba za istinom o uzroku smrti bila ispred emocija

 

 

 

 


U Novom Pazaru u haremu Altun alem džamije u toku je sahrana nekadašnjeg muftije Islamske zajednice (IZ) u Srbiji Muamera Zukorlića.


Prethodno je obavljena obdukcija na Odeljenju za sudsku medicinu i patologiju Opšte bolnice u tom gradu na jugozapadu Srbije, piše RSE.


Prethodno su tokom dana posmrtni ostaci Muamera Zukorlića ekshumirani sa groblja u selu Orlje, u opštini Tutin pored Novog Pazara.


Obdukciju su, prema najavama, radili obducenti sudskih medicina iz Beograda, Sarajeva i Hamburga.


Zukorlić je preminuo iznenada u 51. godini na današnji dan prije šest mjeseci, a tada je kao uzrok smrti naveden srčani udar.


Njegov sin, Usame Zukorlić, koji ga je naslijedio na čelu Stranke pravde i pomirenja (SPP) rekao je novinarima da je ovo jako težak trenutak za porodicu, ali da im je potreba za istinom o uzroku smrti bila ispred emocija.


Usame Zurkorlić je ranije na društvenim mrežama objavio da je Viši sud u Novom Pazaru odobrio međunarodnu ekspertizu sastavljenu od obducenata sudskih medicina iz ova tri grada, kao i da će proces nadgledati Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.


Ovaj sud postupa od 11. aprila po njegovoj krivičnoj prijavi Republičkom javnom tužilaštvu (RJT), u kojoj on traži da se utvrdi tačan uzrok smrti njegovog oca.


Usame je ranije predao RJT laboratorijske nalaze koji, kako je prije toga saopštio javnosti, pokazuju da njegov otac nije umro prirodnom smrću, već da je otrovan.


On je u obraćanju javnosti 10. aprila, kojoj su prisustvovali brojni članovi porodice, rekao da je jedna laboratorija utvrdila da postoji visoka vjerovatnoća da je bivši muftija i lider ove partije otrovan teškim metalima, a druga da je otrovan hranom.


Nije precizirao o kojim laboratorijama je riječ, niti iz koje su zemlje, najavivši da će porodica o svemu blagovremeno obavještavati javnost.


U sklopu istrage Više tužilaštvo ga je saslušalo i predložilo, a Viši sud odobrio da se obavi ekshumacija i obdukcija tijela Muamera Zukorlića.


Mešihat Islamske zajednice u Srbiji saopštio je da će Zukorlićevo tijelo po završetku obdukcije biti sahranjeno u haremu Altun alem džamije u Novom Pazaru, koja predstavlja jedno od rijetkih remek dijela islamske arhitekture iz 16. veka.


Sahrana je najavljena za 16.30 sati.


Muamer Zukorlić je sahranjen 7. novembra 2021. u rodnom selu Orlje prema želji porodice. Njegov sin Usame je sada rekao novinarima da je odlučeno da poslije obdukcije bude sahranjen u haremu Altun alem džamije sa ostalim velikanima.


Zukorlić je u trenutku smrti bio i na funkciji potpredsednika Skupštine Srbije.

 

(RSE/DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 20

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još