Predsjednik SDP-a nakon prijetnji miru u BiH

Nermin Nikšić poručio Čoviću: Gledamo se u oktobru, i SDP je za novu organizaciju BiH

Front05.05.22, 09:10h

Nermin Nikšić poručio Čoviću: Gledamo se u oktobru, i SDP je za novu organizaciju BiH
S aspekta zakona i prava, Dragan Čović se u svom istupu poziva na Ustav i zakone, ali se ne poziva ni na jedan konkretan član Ustava ili zakona kada obrazlaže svoje stavove. To je zato što u Ustavu, zakonima i presudama sudova za njegove stavove ne može naći utemeljenje pa ih prigodno preskače, napisao je Nikšić

 

 

 

 

 

Nakon pisma Dragana Čovića, predsjednika Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a, međunarodnoj zajednici, oglasio se predsjednik SDP-a Nermin Nikšić. Njegovo saopćenje prenosimo u cjelosti:

 

- CIK je odlukom o raspisivanju izbora pokazao visok stepen odgovornosti prema državi Bosni i Hercegovini. Građani Bosne i Hercegovine imaju pravo kao i svi drugi državljani u demokratskom svijetu da biraju i da budu birani.

 

Naravno, odmah nakon toga uslijedila je očekivana reakcija onih koji smatraju da su predodređeni biti vlast, jer možete misliti, osim što su konstitutivan narod oni su i građani Evropske unije. Dakle u Evropi su građani, a u Bosni i Hercegivini nisu, nego su konstitutivni.

 

Takav pristup se može posmatrati sa više gledišta.

 

S aspekta zakona i prava, Dragan Čović se u svom istupu poziva na Ustav i zakone, ali se ne poziva ni na jedan konkretan član Ustava ili zakona kada obrazlaže svoje stavove. To je zato što u Ustavu, zakonima i presudama sudova za njegove stavove ne može naći utemeljenje pa ih prigodno preskače.

 

Nama u SDP-u Bosne i Hercegovine je cilj implementacija Ustava, zakona i presuda domaćih i međunarodnih sudova.

 

Svi oni upućuju na obaveznu jednakost i jednakopravnost svih građana, bez davanja posebnih prava pripadnicima konstitutivnih naroda.

 

Zakonske odredbe koji predviđaju tu vrstu ekskluzivnih prava za pripadnike etničkih skupina proglašene su neustavnim, odnosno suprotnim Evropskoj konvenciji o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda čija primjena je u skladu sa članom II.2 Ustava proglašena nadređenom u odnosu na svako drugo pravo.

 

Presuda u slučaju “Ljubić” na koju se pozivaju je već implementirana.

 

Gledano s aspekta nadležnosti CIK-a, apsolutna je laž da CIK ne može samostalno provoditi izbore. Član 2.9 Izbornog zakona BiH precizno definiše takvu nadležnost CIK-a.

 

Zato još jednom pozivam Čovića i članove njegove nevladine udruge da pročitaju barem jednu presudu i ustavnu odredbu. Sigurno im neće škoditi očima, možda im udari na sujetu.

 

S aspekta etničke pripadnosti paradoksalno zvuči Čovićeva tvrdnja da su naši bosanskohercegovački Hrvati diskriminisani kao jedini građani EU u Bosni i Hercegovini.

 

S političkog aspekta i Čovićeve tvrdnje “o organiziranom preglasavanju”, su pokušaji da temeljni princip demokratske prakse predstavi kao skandal.

 

Cilj izlaska na izbore je osvajanje glasa više, ili ako već hoćete, preglasavanje konkurenata. Tako je i u Americi Biden pobijedio Trumpa preglasavanjem, uz izrazitu podršku manjinskih etničkih grupa.

 

Pritom, niko ne preglasava Hrvate ili hrvatsku stranu. To je još jedna lažna teza i opsjena Dragana Čovića.

 

Uostalom, prema njihovom principu SDP je druga najveća hrvatska stranka, jer nakon HDZ imamo najveći broj zastupnika iz tog naroda.

 

Nesporna je činjenica da sutra SDP-ovih 200.000 glasova ne može vrijediti isto ili manje od 100.000 glasova HDZ-a. I to je u stvari diskriminacija i nametanje neravnopravnosti.

 

Svaki Hrvat mora imati zaštićeno svako pravo, ali to ne znači garantovanje vlasti HDZ-u dovijeka. Desetine hiljada hercegovačkih Hrvata u Njemačkoj mogu najbolje posvjedočiti koliko im je HDZ koji je u državnoj, entitetskoj i kantonalnoj vladi svojom politikom trasirao put iz BiH.

 

Hrvate iz Republike Srpske više Dragan Čović i HDZ ne spominju. Valjda je u tom dijelu Bosne i Hercegovine njihova konstitutivnost okončana na način da su potpuno etnički očišćeni i danas gotovo da ih nema.

 

Ne brine to Dragana Čovića koji zavapi u Narodnoj skupštini čuvajte takvu Relubliku Srpsku.

 

U vezi teritorijalne reorganizacije, moram reći kako i mi u SDP-u mislimo da nam treba teritorijalna reorganizacija Bosne i Hercegovine kako bi dobili efikasniju, jaču državu, a nikako ono što bi HDZ želio zagovarajući još veće podjele i jače plemenske poglavice.

 

Upravo je SDP kao početak tog procesa prezentirao plan racionalizacije Federacije prvo jedinstvenim zdravstvenim sistemom koji će omogućiti svim građanima - npr. i Hrvatu iz Livna - da dobije najbolju moguću njegu u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi u Federaciji.

 

To možda nije vitalni nacionalni interes kako ga doživljava HDZ, jer bi se za deset puta smanjila mogućnost korupcije, ali mi u SDP mislimo da jeste egzistencijalno pravo svih građana.

 

Što se tiče konsocijacije, to je nazadan model koji se napušta u potpunosti u savremenom demokratskom društvu. Uostalom, konsocijacije formiraju odvojene historijski razvijane teritorijalne jedinice, a Bosna i Hercegovina je historijski i kulturno jedinstvena, “izmiješana” država.

 

To je jedina istina, koliko god HDZ i Dragan Čović vjerovali u obećanja Zorana Milanovića.

 

Za kraj, sa historijskog aspekta podsjećanje kako je prvi nasilni pokušaji podjele poražen i sudski osuđen u Hagu kao zločinački naum. Ni drugi u vidu pokušaja tzv. Hrvatske samouprave nije prošao ništa bolje pa je i danas Ante Jelavić, jedan od prethodnika Dragana Čovića, nedostupan domaćem pravosuđu.

 

Zato neka niko ne prijeti miru u Bosni i Hercegovini. Gorko se varaju samozvani nacionalni lideri ako misle da će bilo ko slati svoju djecu u rat kako bi oni zaštitili svoje kriminalom stečene hacijende i imanja.

 

Naprotiv, upravo su oni ti koji mogu najviše izgubiti i preko noći ostati baz svog bogatstva - stoji u saopćenju Nermina Nikšića.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 29

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još