Pojedini investitori obustavljaju prodaju kvadrata u izgradnji

Kriza na bh. gradilištima: Ne stane li uskoro poskupljenje repromaterijala, mogla bi izgradnja

Biznis Klub04.05.22, 09:51h

Kriza na bh. gradilištima: Ne stane li uskoro poskupljenje repromaterijala, mogla bi izgradnja
Zbog čega sada, bar u Banjaluci, pojedini investitori obustavljaju prodaju kvadrata u izgradnji nadajući se da će povećane troškove uspjeti da pokriju po završetku radova. Oni koji su imali sreću pa rokove završili prije vala poskupljenja zadovoljno trljaju ruke, jer su dodatno profitirali “ugrađujući” se u cijene koje je nametnulo tržište

 

 

 

Ekseri su poskupjeli duplo, željezo troduplo, za više od pola i stiropor, drvo... Građevinski materijal sve teže je dostupan investitorima u Bosni i Hercegovini. Zbog krize na istoku Evrope, uz ostale, prijeti kriza na domaćim gradilištima.

 

Lokomotiva privrednog razvoja, kako se često tepa sektoru građevinarstva uskoro bi mogla ispasti iz šina. Ne stane li poskupljenje repromaterijala, mogla bi izgradnja.

 

Poskupilo je drvo, poskupio je cement, poskupio je beton ukratko – sve, ali kažu mnogi, najviše željezo. Na početku krize kilogram je bio 90 pfeninga, sada je i iznad 2.40 KM.

 

Pfenig po pfenig za kilogram materijala za gradnju u stotinama, pa i hiljadama maraka prati poskupljenje finalnog proizvoda.

 

“Mi trebamo imati na umu činjenicu da su investitori gradnju stanova prodavali u samom startu, na samom početku. I onda nisu mogli da mijenjaju ugovore i praktično investitori su istrpili sva ta poskupljenja koja su se pojavila kao razlika u cijeni u građevinskom materijalu”, navodi Mile Petrović, sekretar Udruženja građevinarstva u PKRS.

 

Zbog čega sada, bar u Banjaluci, pojedini investitori obustavljaju prodaju kvadrata u izgradnji nadajući se da će povećane troškove uspjeti da pokriju po završetku radova. Oni koji su imali sreću pa rokove završili prije vala poskupljenja zadovoljno trljaju ruke, jer su dodatno profitirali “ugrađujući” se u cijene koje je nametnulo tržište. Za samo dvije godine cijena kvadrata u Banjaluci porasla je i za više od 1000 maraka.

 

Videoprilog pogledajte na N1.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još