VIDEO/ Delegacije RS odale počast stradalim borcima JNA u Dobrovoljačkoj

'Kao rođeni Sarajlija, osjećam se kao Rus u Kijevu ili Palestinac u Jerusalemu zbog osiguranja'

Front03.05.22, 12:14h

'Kao rođeni Sarajlija, osjećam se kao Rus u Kijevu ili Palestinac u Jerusalemu zbog osiguranja'
Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović kazao je kako su došli da obilježe ubistvo devet vojnika, a da ih je tada ranjeno 26, dok ih je 206 zarobljeno

 

 

 

Delegacije Republike Srpske položile su cvijeće i zapalile svijeće vojnicima JNA koji su stradali 3. maja kada je došlo do pucnjave tokom povlačenje njihovih snaga iz Sarajeva.  Obilježavanju 30. godišnjice stradanja vojnika JNA prisustvovali su članovi porodica, ali i preživjeli borci JNA koji su tog dana bili u Dobrovoljačkoj.

 

Pozdravili su podizanje optužnice kazavši kako se nadaju da će biti podignuta optužnica za sva stradanja od 20. aprila do 23. maja 1992. godine kada, kako su rekli, ubijen posljednji vojnik JNA u Sarajevu.

 

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović kazao je kako su došli da obilježe ubistvo devet vojnika, a da ih je tada ranjeno 26, dok ih je 206 zarobljeno.

 

“Veći dio njih je zvjerski mučeno. Napadi na JNA počeli su 20. aprila u naselju Hrasno kada su ubijena dva pripadnika JNA u kafiću. Nakon toga 22. aprila u Dobrinji osmoricu su uhvatili iz transportera i pobili u Velikom parku. Njihovi posmrtni ostaci nisu pronađeni niti je ko odgovarao”, rekao je Milunović.

 

Član delegacije NSRS Aleksandar Glavaš kazao je kako se kao “rođeni Sarajlija osjeća kao Rus u Kijevu ili Palestinac u Jerusalemu zbog osiguranja”. Naveo je i to kako ne zna ko je tražio velike mjere osiguranja.

 

Potom su se obratili preživjeli bivši borci JNA. Željko Pantelić kazao je kako je ovaj potez nakon 30 godina “dobar put da se ostvare neki odnosi u Sarajevu i BiH”, kao i “podizanje optužnice”.

 

“Mislim da je to odlična vijest za rodbinu pobijenih u Dobrovoljačkoj, ali je žalosno što optužnica nije obuhvatila sva ubistva od 20. aprila do 23. maja kada se desilo posljednje ubistvo u kasarni Maršal Tito. Mi, preživjeli i rodbina, nadamo se da će se podignuti optužnica i za te slučajeve”, rekao je Pantelić.

 

Milenko Berić je u koloni u Dobrovoljačkoj ranjen.

 

“Izvučen sam iz kamiona, pucano mi je u noge. Odvezen sam u bolnicu, pa u Centralni zatvor. Toliko o humanosti branioca”, rekao je Berić.

 

Ranije su skup održali bivši pripadnici Zelenih beretki.

 

 

 

(N1, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 145

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još